Možnosti snížení obsahu biogenních aminů bakteriemi izolovanými z potravin

DSpace Repository

Login

Language: English čeština 

Možnosti snížení obsahu biogenních aminů bakteriemi izolovanými z potravin

Show full item record

No preview available
Title: Možnosti snížení obsahu biogenních aminů bakteriemi izolovanými z potravin
Author: Sokolová, Iveta
Advisor: Buňková, Leona
Abstract: Cílem diplomové práce bylo seznámení s biogenními aminy, bakteriemi mléčného kvašení a zjištění možností snížení obsahu biogenních aminů v potravinách pomocí bakterií izolovaných z potravin. Bakterie, které byly použity pro tento experiment, byly Lactobacillus casei (Sbírka mlékárenských mikroorganismů Laktoflora CCDM) a Lactobacillus paracasei (izolované z chlebového kvásku v Portugalsku S3). Z těchto kmenů byli vybráni dva degradéři, u kterých byl sledován vliv faktorů (množství živin, teplota, čas). Úbytek biogenních aminů byl sledován pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie (HPLC). Byly vybrány bakterie kmenu Lactobacillus casei CCDM 422 a CCDM 802, u kterých byly sledovány úbytky při 30 °C v půdě MRS u fenyletylaminu a histaminu kolem 40 % a při 37°C v poloviční půdě MRS-C úbytek fenyletylaminu o 70 %.
URI: http://hdl.handle.net/10563/45499
Date: 2019-02-02
Availability: Bez omezení
Department: Ústav technologie potravin
Discipline: Technologie potravin
Grade for thesis and defense: A 53170


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View Description
sokolová_2019_dp.pdf 3.857Mb PDF View/Open None
sokolová_2019_op.pdf 110.4Kb PDF View/Open None
sokolová_2019_vp.pdf 502.7Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account