Možnosti fluorescenční analýzy při analýze vín

DSpace Repository

Language: English čeština 

Možnosti fluorescenční analýzy při analýze vín

Show full item record

No preview available
Title: Možnosti fluorescenční analýzy při analýze vín
Author: Šťastná, Tereza
Advisor: Lapčíková, Barbora
Abstract: ABSTRAKT Diplomová práce se zabývá možnostmi fluorescenční analýzy při analýze tichých vín. Teo-retická část obsahuje chemické složení vína z pohledu těkavých a netěkavých složek, vý-robu vína u malovinařů včetně jeho hodnocení. Dále je v této části popsána fluorescenční spektrometrie a vybrané metody analýzy tichých vín. V praktické části byly analyzovány a hodnoceny vzorky vín z různých vinařských oblastí metodami fluorescenční analýzy a pro srovnání či doplnění byly stanoveny hodnoty koncentrace polyfenolických látek, intenzity fluorescenčního záření, hustoty a dalších parametrů. Na základě získaných dat byla proká-zána rozdílná koncentrace polyfenolických sloučenin ve vzorcích vín totožné odrůdy, ale pocházející z rozdílných vinařských oblastí. Naopak hustota těchto vín byla ze statistické-ho hlediska nezávislá na jejich původu a odrůdě.
URI: http://hdl.handle.net/10563/45501
Date: 2019-02-02
Availability: Bez omezení
Department: Ústav technologie potravin
Discipline: Technologie potravin
Grade for thesis and defense: B 53172


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View Description
šťastná_2019_dp.pdf 3.279Mb PDF View/Open None
šťastná_2019_op.pdf 693.1Kb PDF View/Open None
šťastná_2019_vp.pdf 702.0Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account