Vliv draselných tavicích solí na viskoelastické vlastnosti taveného sýra během skladování

DSpace Repository

Language: English čeština 

Vliv draselných tavicích solí na viskoelastické vlastnosti taveného sýra během skladování

Show full item record

No preview available
Title: Vliv draselných tavicích solí na viskoelastické vlastnosti taveného sýra během skladování
Author: Janošíková, Eva
Advisor: Salek, Richardos Nikolaos
Abstract: Hlavním cílem této práce bylo vybrat nejvhodnější koncentraci draselných tavicích solí (dihydrogenfosforečnan draselný, hydrogenfosforečnan draselný, difosforečnan draselný, trifosforečnan pentadraselný a komerční fosfátová směs Carnesal 150) pro výrobu taveného sýra požadované konzistence a chuti. Použití solí na bázi draslíku bylo zejména ze snahy o redukci obsahu sodíku v sýrech, avšak toto nahrazení je rizikové kvůli možnému vzniku hořké nebo kovové chuti. Pro posouzení kvality tavených sýrů bylo prováděno měření textury a reologických vlastností. Měření probíhalo během 28 dní skladování (6 ? 2 °C) s následným porovnáním jednotlivých tavicích solí. Ze zjištěných výsledků je patrné, že jednotlivé druhy draselných tavicích solí měly vliv na hodnoty pH i na viskoelastické vlastnosti zkoumaných vzorků tavených sýrů. Naměřené hodnoty ovlivňoval nejen typ tavicí soli, ale i jejich koncentrace a délka skladování. Obecně lze ze získaných výsledků shrnout, že vzorky s odlišnými tavicími solemi měly odlišné texturní a reologické vlastnosti.
URI: http://hdl.handle.net/10563/47344
Date: 2020-12-31
Availability: Bez omezení
Department: Ústav technologie potravin
Discipline: Technologie potravin
Grade for thesis and defense: A 59689


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View Description
janošíková_2021_dp.pdf 1.682Mb PDF View/Open None
janošíková_2021_op.pdf 240.2Kb PDF View/Open None
janošíková_2021_vp.pdf 719.3Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account