Monitorování meziproduktů při výrobě piva v malých pivovarech pomocí elektronického nosu a termodynamických senzorů

DSpace Repository

Language: English čeština 

Monitorování meziproduktů při výrobě piva v malých pivovarech pomocí elektronického nosu a termodynamických senzorů

Show full item record

No preview available
Title: Monitorování meziproduktů při výrobě piva v malých pivovarech pomocí elektronického nosu a termodynamických senzorů
Author: Laktiš, Andrej
Advisor: Adámková, Anna
Abstract: Pivo je celosvětově oblíbený nápoj, který vzniká v procesu fermentace. Důsledkem fermentačního procesu je i vznik tepla jako vedlejšího produktu. Pomocí termodynamických senzorů (TDS) jsme pozorovali průběh kvasného procesu připraveného roztoku z vody, kvasinek a maltózy. Jednoduchý prototyp elektronického nosu byl použit na analýzu vybraných druhů komerčních piv. Výsledky měření pomocí TDS, byly porovnány s jinými běžně používanými nebo zcela novými metodami, které jsou přístupné veřejnosti na internetu. První výsledky jednoduchých experimentů ukazují, že k určení časového průběhu kvasných procesů při výrobě piva je možné použít termodynamické snímače. Jednoduchý elektronický nos umožňuje po zpracování dat vystavit rozdíl mezi druhy piv.
URI: http://hdl.handle.net/10563/47345
Date: 2020-12-31
Availability: Bez omezení
Department: Ústav technologie potravin
Discipline: Technologie potravin
Grade for thesis and defense: B 59690


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View Description
laktiš_2021_dp.pdf 3.458Mb PDF View/Open None
laktiš_2021_op.pdf 738.8Kb PDF View/Open None
laktiš_2021_vp.pdf 719.1Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account