Antimikrobní účinky medů na vybrané grampozitivní bakterie

DSpace Repository

Language: English čeština 

Antimikrobní účinky medů na vybrané grampozitivní bakterie

Show simple item record

dc.contributor.advisor Buňková, Leona
dc.contributor.author Swaczynová, Kateřina
dc.date.accessioned 2021-07-26T07:18:01Z
dc.date.available 2021-07-26T07:18:01Z
dc.date.issued 2020-12-31
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/47352
dc.description.abstract Tato diplomová práce se zabývá antioxidační a antimikrobní aktivitou medů. V praktické části diplomové práce byla zkoumána antioxidační aktivita 15 různých vzorků medů spektrofotometricky pomocí metody ABTS, DPPH a pomocí Folin-Ciocalteuova činidla. Následně byl ověřován antimikrobní účinek těchto vzorků medu na vybrané grampozitivní bakterie. Antimikrobní účinek byl stanovován pomocí mikrodiluční metody a výsledky byly vyjádřeny jako minimální inhibiční koncentrace.
dc.format 103 s. (142 392 znaků)
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject med cs
dc.subject antioxidační aktivita cs
dc.subject ABTS cs
dc.subject DPPH cs
dc.subject polyfenoly cs
dc.subject antimikrobní účinek cs
dc.subject MIC cs
dc.subject grampozitivní bakterie cs
dc.subject honey en
dc.subject antioxidant activity en
dc.subject ABTS en
dc.subject DPPH en
dc.subject polyphenols en
dc.subject antimicrobial effect en
dc.subject MIC en
dc.subject gram-positive bacteria en
dc.title Antimikrobní účinky medů na vybrané grampozitivní bakterie
dc.title.alternative Antimicrobial Effects of Honey on Selected Gram-positive Bacteria
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Jančová, Petra
dc.date.accepted 2021-06-01
dc.description.abstract-translated This diploma thesis deals with antioxidant and antimicrobial activity. In the practical part of the diploma thesis was investigated spectrophotometrically the antioxidant activity of 15 different honey samples using the ABTS, DPPH method and the Folin-Ciocalteu reagent. Subsequently was verified the antimicrobial effect of these honey samples on selected gram-positive bacteria. The antimicrobial effect was determined by the microdilution method and the results were expressed as minimum inhibitory concentrations.
dc.description.department Ústav technologie potravin
dc.thesis.degree-discipline Technologie potravin cs
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-program Technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Food Technology en
dc.identifier.stag 59697
utb.result.grade B
dc.date.submitted 2021-05-05


Files in this item

Files Size Format View Description
swaczynová_2021_dp.pdf 4.157Mb PDF View/Open None
swaczynová_2021_op.pdf 284.9Kb PDF View/Open None
swaczynová_2021_vp.pdf 723.8Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account