Antimikrobiální látky produkované bakteriemi a jejich využití v potravinářství

DSpace Repository

Language: English čeština 

Antimikrobiální látky produkované bakteriemi a jejich využití v potravinářství

Show full item record

No preview available
Title: Antimikrobiální látky produkované bakteriemi a jejich využití v potravinářství
Author: Klapálková, Gabriela
Advisor: Purevdorj, Khatantuul
Abstract: Tato bakalářská práce se zabývá antimikrobiálními látkami produkovaných mikroorganizmy, které se využívají nebo mají potenciální využití v potravinářském průmyslu. Cílem této práce bylo vytvořit přehled antimikrobiálních látek produkovaných mikroorganizmy, blíže charakterizovat jejich vlastnosti, vznik, antimikrobiální účinek a jejich využití v potravinářském průmyslu. Jednotlivé látky byly rozděleny do skupin; organické kyseliny, oxid uhličitý, peroxid vodíku, reuterin, diacetyl a bakteriociny. Z organických kyselin byly charakterizovány kyselina octová, mléčná, benzoová, jablečná, propionová a adipová. Bakteriociny byly rozděleny do dvou skupin v závislosti na tom, zda jsou produkovány grampozitivními nebo gramnegativními bakteriemi.
URI: http://hdl.handle.net/10563/47363
Date: 2020-12-31
Availability: Bez omezení
Department: Ústav technologie potravin
Discipline: Chemie a technologie potravin
Grade for thesis and defense: B 59713


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View Description
klapálková_2021_dp.pdf 811.6Kb PDF View/Open None
klapálková_2021_op.pdf 950.8Kb PDF View/Open None
klapálková_2021_vp.pdf 265.7Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account