Antimikrobiální látky produkované bakteriemi a jejich využití v potravinářství

DSpace Repository

Language: English čeština 

Antimikrobiální látky produkované bakteriemi a jejich využití v potravinářství

Show simple item record

dc.contributor.advisor Purevdorj, Khatantuul
dc.contributor.author Klapálková, Gabriela
dc.date.accessioned 2021-07-26T07:18:01Z
dc.date.available 2021-07-26T07:18:01Z
dc.date.issued 2020-12-31
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/47363
dc.description.abstract Tato bakalářská práce se zabývá antimikrobiálními látkami produkovaných mikroorganizmy, které se využívají nebo mají potenciální využití v potravinářském průmyslu. Cílem této práce bylo vytvořit přehled antimikrobiálních látek produkovaných mikroorganizmy, blíže charakterizovat jejich vlastnosti, vznik, antimikrobiální účinek a jejich využití v potravinářském průmyslu. Jednotlivé látky byly rozděleny do skupin; organické kyseliny, oxid uhličitý, peroxid vodíku, reuterin, diacetyl a bakteriociny. Z organických kyselin byly charakterizovány kyselina octová, mléčná, benzoová, jablečná, propionová a adipová. Bakteriociny byly rozděleny do dvou skupin v závislosti na tom, zda jsou produkovány grampozitivními nebo gramnegativními bakteriemi.
dc.format 59 s (95 203 znaků bez mezer)
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject Antimikrobiální látky cs
dc.subject organické kyseliny cs
dc.subject potravinářský průmysl cs
dc.subject bakteriociny cs
dc.subject peroxid vodíku cs
dc.subject oxid uhličitý cs
dc.subject reuterin cs
dc.subject diacetyl cs
dc.subject Antimicrobials en
dc.subject organic acids en
dc.subject food industry en
dc.subject bacteriocins en
dc.subject hydrogen peroxide en
dc.subject carbon dioxide en
dc.subject reuterin en
dc.subject diacetyl en
dc.title Antimikrobiální látky produkované bakteriemi a jejich využití v potravinářství
dc.title.alternative Antimicrobial substances produced by bacteria and their use in the food industry
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Buňková, Leona
dc.date.accepted 2021-06-15
dc.description.abstract-translated This bachelor thesis is about antimicrobial substances produced by microorganisms, which are used or have potential uses in the food industry. The target of this work was to create an overview of antimicrobial substances produced by microorganisms, to characterize their properties, origin, antimicrobial effect and their use in the food industry. The individual substances were divided into groups organic acid, carbon dioxide, hydrogen peroxide, reuterin, diacetyl and bacteriocins. The organic acids were characterized acetic acid, lactic acid, benzoic acid, malic acid, propionic acid and adipic acid. Bacteriocins were divided into two groups, depending on whether they are production gram­positive or gram­negative bacteria.
dc.description.department Ústav technologie potravin
dc.thesis.degree-discipline Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Chemistry and Food Technologies en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Bc.
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.identifier.stag 59713
utb.result.grade B
dc.date.submitted 2021-05-21


Files in this item

Files Size Format View Description
klapálková_2021_dp.pdf 811.6Kb PDF View/Open None
klapálková_2021_op.pdf 950.8Kb PDF View/Open None
klapálková_2021_vp.pdf 265.7Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account