Stanovení vybraných fyzikálně chemických vlastností másla a roztíratelných tuků

DSpace Repository

Language: English čeština 

Stanovení vybraných fyzikálně chemických vlastností másla a roztíratelných tuků

Show full item record

No preview available
Title: Stanovení vybraných fyzikálně chemických vlastností másla a roztíratelných tuků
Author: Kučerová, Tereza
Advisor: Lapčíková, Barbora
Abstract: V diplomové práci bylo analyzováno celkem 5 druhů másel a 5 druhů roztíratelných tuků, které byly zakoupeny v běžné tržní síti. Cílem bylo stanovení vybraných fyzikálně chemických vlast-ností. Při měření texturních parametrů byly u vzorků másel a roztíratelných tuků vyhodnoceny velmi podobné výsledky. Pomocí diferenční skenovací kalorimetrie (DSC) byly u másel pozoro-vány píky tání odpovídající středně a vysoko tajícím frakcím a dále byly zaznamenány krystali-zační píky. Ve vzorcích byl stanoven obsah volných mastných kyselin pomocí stanovení čísla ky-selosti. Výsledky této analýzy byly statisticky vyhodnoceny analýzou rozptylu - ANOVA. Flu-orescenční spektra másel a roztíratelných tuků byly naměřeny při excitačních vlnových délkách 220 - 360 nm a emisních vlnových délkách 300 - 800 nm. Z reologických vlastností bylo zjištěno, že másla mají oproti roztíratelným tukům řádově vyšší komplexní viskozitu a viskoelastické mo-duly, kde G' G'', což souvisí s jejich tuhou strukturou. V případě dvou vzorků másel byl pozoro-ván jiný průběh, kde u frekvence 9 Hz převládá viskózní modul.
URI: http://hdl.handle.net/10563/47517
Date: 2020-02-17
Availability: Bez omezení
Department: Ústav technologie potravin
Discipline: Technologie potravin
Grade for thesis and defense: B 53105


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View Description
kučerová_2020_dp.pdf 9.554Mb PDF View/Open None
kučerová_2020_op.pdf 141.8Kb PDF View/Open None
kučerová_2020_vp.pdf 737.8Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account