Měření tokových křivek a výpočet jejích tokových parametrů vybraných potravinářských zahušťovadel

DSpace Repository

Language: English čeština 

Měření tokových křivek a výpočet jejích tokových parametrů vybraných potravinářských zahušťovadel

Show simple item record

dc.contributor.advisor Lapčík, Lubomír
dc.contributor.author Sailová, Genar
dc.date.accessioned 2021-07-26T10:54:10Z
dc.date.available 2021-07-26T10:54:10Z
dc.date.issued 2020-12-31
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/47518
dc.description.abstract Tato diplomová práce je zaměřena na charakterizaci reologických vlastnosti vybraných potravinářských zahušťovadel. Ke stanovení tokových křivek a výpočet jejich parametrů byla použita reometrie. Tato práce se zabývá materiály připravenými z přírodních i syntetických polymerů. Jedná se o polysacharidy na bázi karboxymethylcelulózy (CMC), hydroxyethylcelulózy (HEC), guarové gumy (GG) a kyseliny hyaluronové (HA). Byly proměřené koncentrační závislosti zdánlivé viskozity připravených roztoků za různých teplot o koncentraci 0,5 hm.% na rotačním a kapilárním viskozimetru, kde byl určen typ reologického chování.
dc.format 76 s.
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject reologie cs
dc.subject tokové křivky cs
dc.subject karboxymethylcelulóza cs
dc.subject guarová guma cs
dc.subject kyselina hyaluronová cs
dc.subject viskozimetr cs
dc.subject rheology en
dc.subject flow curves en
dc.subject carboxymethyl cellulose en
dc.subject Guar gum en
dc.subject hyaluronic acid en
dc.subject viscometer en
dc.title Měření tokových křivek a výpočet jejích tokových parametrů vybraných potravinářských zahušťovadel
dc.title.alternative Measurement of the flow curves and their numerical evaluation of selected food stuff thickeners
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Salek, Richardos Nikolaos
dc.date.accepted 2021-06-02
dc.description.abstract-translated This diploma thesis is focused on the rheological properties of selected food thickeners. Rheometry was used to determine the flow curves and caculate their parameters. This work deals with materials prepared from natural and synthetic polymers. Materials are polysaccharides based on carboxymethyl cellulose (CMC), hydroxyethyl cellulose (HEC), guar gum (GG) and hyaluronic acid (HA). The concentration dependences of the apparent viscosity of the prepared solutions at different temperatures with a concentration of 0,5 w.% were measured on a rotary and capillary viscometer, where the type of rheological behavior was determined.
dc.description.department Ústav technologie potravin
dc.thesis.degree-discipline Technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Food Technology en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.identifier.stag 53113
utb.result.grade C
dc.date.submitted 2021-05-11


Files in this item

Files Size Format View Description
sailová_2021_dp.pdf 1.473Mb PDF View/Open None
sailová_2021_op.pdf 295.6Kb PDF View/Open None
sailová_2021_vp.pdf 789.5Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account