Vliv složení mastných kyselin na stabilitu tradičních a netradičních rostlinných olejů

DSpace Repository

Login

Language: English čeština 

Vliv složení mastných kyselin na stabilitu tradičních a netradičních rostlinných olejů

Show full item record

No preview available
Title: Vliv složení mastných kyselin na stabilitu tradičních a netradičních rostlinných olejů
Author: Ondroušková, Kristýna
Advisor: Lapčíková, Barbora
Abstract: Cílem diplomové práce bylo sledovat vliv složení mastných kyselina na stabilitu rostlinných olejů a tuků. Složení mastných kyselin bylo stanoveno pomocí plynové chromatografie a následně byly sledovány parametry kvality těchto olejů pomocí diferenční skenovací kalorimetrie, fluorescenční spektrometrie a infračervené spektrometrie s technikou ATR. Běžně využívané oleje (olivový, slunečnicový, řepkový) byly podrobeny tepelnému stárnutí a následně byla hodnocena jejich kvalita stanovením čísla kyselosti a peroxidového čísla. Tepelné stárnutí bylo simulováno záhřevem na cca 135 °C až 150 °C po dobu 24 hodin. S dobou záhřevu se zvyšovalo množství oxidačních produktů, a naopak klesalo množství chlorofylu. Nejnižší tepelnou stabilitu vykazoval olivový olej, což bylo vzhledem k jeho vysokému obsahu nenasycených mastných kyselin předpokládáno.
URI: http://hdl.handle.net/10563/49253
Date: 2020-02-17
Availability: Bez omezení
Department: Ústav technologie potravin
Discipline: Technologie potravin


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View Description
ondroušková_2020_dp.pdf 4.351Mb PDF View/Open None
ondroušková_2020_op.pdf 736.6Kb PDF View/Open None
ondroušková_2020_vp.pdf 733.6Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account