Využití biotechnologických postupů pro výrobu potravinářských barviv

DSpace Repository

Language: English čeština 

Využití biotechnologických postupů pro výrobu potravinářských barviv

Show simple item record

dc.contributor.advisor Bučková, Martina
dc.contributor.author Dudová, Pavlína
dc.date.accessioned 2022-07-15T09:22:57Z
dc.date.available 2022-07-15T09:22:57Z
dc.date.issued 2021-12-31
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/50409
dc.description.abstract Bakalářská práce se zaměřuje na potravinářská barviva a jejich výrobu pomocí biotechnologických postupů. V práci jsou charakterizovány hlavní skupiny přírodních barviv a jejich využití v jednotlivých odvětvích potravinářského průmyslu. Pozornost je věnována organismům, které se používají pro průmyslovou produkci potravinářských barviv. Mezi nejdůležitější producenty patří plísně, sinice a mikrořasy. Některé druhy bakterií a mikrořas jsou dnes ve stádiu výzkumu a vývoje. Dále jsou v práci obsaženy přínosy použití biotechnologií a porovnání s tradičním způsobem získávání přírodních pigmentů z rostlin. Hlavní výhody jsou rychlejší růst organismů a nezávislost na ročním období.
dc.format 51 s
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject biotechnologie cs
dc.subject biotechnologické postupy cs
dc.subject mikroorganismy cs
dc.subject mikrořasy cs
dc.subject potravinářská barviva cs
dc.subject přírodní barviva cs
dc.subject biotechnology en
dc.subject biotechnological approaches en
dc.subject microalgae en
dc.subject microorganisms en
dc.subject food colorants en
dc.subject natural colorants en
dc.title Využití biotechnologických postupů pro výrobu potravinářských barviv
dc.title.alternative Biotechnological production of food colorants
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Sumczynski, Daniela
dc.date.accepted 2022-06-14
dc.description.abstract-translated The bachelor thesis focuses on food colorants and their production using biotechnological processes. The main groups of natural colorants and their use in individual branches of the food industry are characterized in the work. Attention is paid to organisms that are used for the industrial production of food colorants. The most important producers include fungi, cyanobacteria and microalgae. Some species of bacteria and microalgae are in the research and development stage today. Furthermore, the work contains the benefits of the use of biotechnology and comparison with the traditional method of obtaining natural pigments from plants. The main advantages are faster growth of organisms and independence of the season.
dc.description.department Ústav technologie potravin
dc.thesis.degree-discipline Technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Food Technology en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Bc.
dc.thesis.degree-program Technologie a hodnocení potravin cs
dc.identifier.stag 62813
dc.date.submitted 2022-05-16


Files in this item

Files Size Format View Description
dudová_2022_dp.pdf 2.349Mb PDF View/Open None
dudová_2022_op.pdf 309.2Kb PDF View/Open None
dudová_2022_vp.pdf 817.8Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account