Vliv bakterie Lacticaseibacillus casei na redukci biogenních aminů ve vybraných mléčných produktech

DSpace Repository

Language: English čeština 

Vliv bakterie Lacticaseibacillus casei na redukci biogenních aminů ve vybraných mléčných produktech

Show simple item record

dc.contributor.advisor Klementová, Lucie
dc.contributor.author Sigmundová, Klára
dc.date.accessioned 2022-07-15T09:23:18Z
dc.date.available 2022-07-15T09:23:18Z
dc.date.issued 2021-12-31
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/50876
dc.description.abstract V diplomové práci byla pozorována schopnost kmene Lacticaseibacillus casei (dříve Lactobacillus casei) CCDM 198 redukovat množství biogenních aminů v reálné potravině. Kmen Lacticaseibacillus casei byl kultivován v mléce při různém pH a teplotě. Byl sledován vliv daného prostředí na degradaci fenylethylaminu, putrescinu, kadaverinu, histaminu a tyraminu. Pro zjištění obsahu biogenních aminů byla použita metoda HPLC. Z naměřených dat bylo zjištěno, že nejlépe byl degradován putrescin v mléce o pH 5,4 při teplotě 11 °C. Koncentrace putrescinu byla při této teplotě snížena o 46 %. Výrazná redukce byla zaznamenána také u putrescinu, kadaverinu a histaminu v mléce o pH 5,4 při teplotě 23 °C. Za těchto podmínek byla pozorována degradace putrescinu o 44 %, histaminu o 39 % a kadaverinu o 37 %. Fenylethylamin a tyramin byl nejvýrazněji redukován při pH 7 a teplotě 30 °C. Během kultivace došlo ke snížení množství fenylethylaminu o 29 % a tyraminu o 23 %.
dc.format 68
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject biogenní aminy cs
dc.subject Lacticaseibacillus casei cs
dc.subject degradace cs
dc.subject HPLC cs
dc.subject mléko cs
dc.subject biogenic amines en
dc.subject Lacticaseibacillus casei strain en
dc.subject degradation en
dc.subject HPLC en
dc.subject milk en
dc.title Vliv bakterie Lacticaseibacillus casei na redukci biogenních aminů ve vybraných mléčných produktech
dc.title.alternative Influence of Lacticaseibacillus casei on Biogenic Amines Reduction in Selected Dairy Products
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Purevdorj, Khatantuul
dc.date.accepted 2022-06-01
dc.description.abstract-translated The aim of this thesis was to observe the ability of the Lacticaseibacillus casei strain (formerly Lactobacillus casei) CCDM 198 to reduce the amount of biogenic amines in foods. The Lacticaseibacillus casei strain was cultivated in milk at different pH and temperature. This study observed the effect of different pH and temperature on the ability of Lacticaseibacillus casei strain to degrade of biogenic amines: phenylethylamine, putrescine, cadaverine, histamine and tyramine in foods. The HPLC method was used for determination of biogenic amines content. From the measured data, it was found that putrescine showed the best degradation ability in milk at pH 5.4 and temperatue 11 °C. The concentration od putrescine was reduced by 46 % at this temperature and pH. A significant decrease was also observed for cadaverin, putrescine and histamine in milk at pH 5.4 at 23 °C. At this pH and temperature, a degradation by 44 % was observed for putrescine, 39 % for histamine and 37 % for cadaverine. Phenylethylamine and tyramine were most significantly reduced in milk at pH 7.0 and temperature 30 °C. During the cultivation the amount of phenylethylamine decreased by 29 % and tyramine by 23 %.
dc.description.department Ústav technologie potravin
dc.thesis.degree-discipline - cs
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-program Technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Food Technology en
dc.identifier.stag 61937
dc.date.submitted 2022-05-09


Files in this item

Files Size Format View Description
sigmundová_2022_dp.pdf 1.678Mb PDF View/Open None
sigmundová_2022_op.pdf 236.0Kb PDF View/Open None
sigmundová_2022_vp.pdf 843.9Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account