Spektrofotometrická a koloristická charakterizace barevnosti vín z oblasti Bzenec

DSpace Repository

Language: English čeština 

Spektrofotometrická a koloristická charakterizace barevnosti vín z oblasti Bzenec

Show simple item record

dc.contributor.advisor Lapčík, Lubomír
dc.contributor.author Hůsková, Tereza
dc.date.accessioned 2022-07-15T09:23:34Z
dc.date.available 2022-07-15T09:23:34Z
dc.date.issued 2021-12-31
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/51224
dc.description.abstract Diplomová práce se zabývá charakterizací barevnosti vín z oblasti Bzenec za použití spektrofotometrických a koloristických metod. Mimo samotnou charakteristiku a popis bílých a červených vín a jejich výroby, popisuje teoretická část révu vinnou, jakožto hlavní surovinu pro výrobu vína a také její chemické a fyzikální vlastnosti, mezi které se řadí již zmiňovaná barevnost. Barevnost vína je způsobena pigmenty a kopigmenty, které se nacházejí ve slupkách a v dužině révy vinné. V této práci jsou jednotlivé pigmenty charakterizovány, včetně jejich chemického složení. Experimentální část diplomové práce zahrnuje měření UV/VIS a kolorimetrii vybraných vzorků vína. Dále je provedena numerická modelace naměřených spekter UV/VIS a jejich následná analýza. V této části jsou naměřené výsledky zpracovány a prezentovány. Jako poslední částí experimentu je porovnání jednotlivých vzorků vzhledem k jejich statické odlišnosti pomocí metody ANOVA.
dc.format 110 s. (148 698 znaků)
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject víno cs
dc.subject výroba vína cs
dc.subject spektrofotometrické metody cs
dc.subject kolorimetrické metody cs
dc.subject vine en
dc.subject wine en
dc.subject wine production en
dc.subject spectrophotometric methods en
dc.subject colouristic methods en
dc.title Spektrofotometrická a koloristická charakterizace barevnosti vín z oblasti Bzenec
dc.title.alternative Spectrophotometric and colouristic characterization of the colour of selected wines from Bzenec region
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Gál, Robert
dc.date.accepted 2022-06-01
dc.description.abstract-translated This diploma thesis investigates the colors of wines from the Bzenec area using spectrophotometric and colouristic methods. In addition to the characteristics and description of white and red wines and their production, theoretical part describes the vine as the main raw material for the wine production and also chemical and physical properties of vine which includes the color. The color is caused by pigments and copigment, found in the peel and pulp of vine. The individual pigments are characterized including their chemical composition. The experimental part of the diploma thesis provides the measurement of UV/ VIS and colorimetry of the selected samples of wines. Numerical modeling of the measured spectra UV/VIS and their subsequent analysis are also performed. In this part, the measured results are processed, also presented. The last part of the experiment is a comparison of the individual samples due their statistic differences using the ANOVA method.
dc.description.department Ústav technologie potravin
dc.thesis.degree-discipline - cs
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-program Technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Food Technology en
dc.identifier.stag 61990
dc.date.submitted 2022-05-06


Files in this item

Files Size Format View Description
hůsková_2022_dp.pdf 5.003Mb PDF View/Open None
hůsková_2022_op.pdf 735.4Kb PDF View/Open None
hůsková_2022_vp.pdf 806.6Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account