Hodnocení vybraných vlastností mladiny vyrobené za podmínek vysokého tlaku

DSpace Repository

Language: English čeština 

Hodnocení vybraných vlastností mladiny vyrobené za podmínek vysokého tlaku

Show full item record

No preview available
Title: Hodnocení vybraných vlastností mladiny vyrobené za podmínek vysokého tlaku
Author: Hostašová, Ludmila
Advisor: Salek, Richardos Nikolaos
Abstract: Tato diplomová práce se zabývala vlivem podmínek chmelovaru na vzorky mladiny a piv. Vzorky se od sebe navzájem lišily podmínkami zpracováním: jeden vzorek byl připraven na laboratorní varně s chmelovarem za atmosférického tlaku trvajícím 90 minut. Chmelovar druhého vzorku byl proveden tak, že sladina připravena na varně byla nalita do skleněných lahví, byla přidána jedna várka chmele, následně ve vodní lázni za atmosférického tlaku byl proveden chmelovar. Další vzorky byly připraveny obdobným způsobem: sladina z varny byla nalita do skleněných lahví, jedenkrát chmelena, lahve byly uzavřeny a celý proces záhřevu, výdrže a chlazení byl proveden v autoklávu za přetlaku 0,34 MPa. Zde se od sebe tyto vzorky navzájem lišily dobou výdrže působení tepelného záhřevu, a to dobou 30, 45, 60 a 90 minut. Výsledky fyzikálně-chemických, reologických i senzorických analýz poukázaly na významný vliv podmínek chmelovaru zejména na hodnotu pH, stanovení celkových rozpuštěných látek, na velikost částic, dále na stanovení hořkosti, barvy a na chuťové vlastnosti.
URI: http://hdl.handle.net/10563/51458
Date: 2021-12-31
Availability: Bez omezení
Department: Ústav technologie potravin
Discipline: -


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View Description
hostašová_2022_dp.pdf 1.041Mb PDF View/Open None
hostašová_2022_op.pdf 721.1Kb PDF View/Open None
hostašová_2022_vp.pdf 714.1Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account