Mikrobiologická analýza dehydratovaných a sterilovaných pokrmů

DSpace Repository

Language: English čeština 

Mikrobiologická analýza dehydratovaných a sterilovaných pokrmů

Show simple item record

dc.contributor.advisor Buňková, Leona
dc.contributor.author Šuláková, Jarmila
dc.date.accessioned 2022-07-15T09:24:05Z
dc.date.available 2022-07-15T09:24:05Z
dc.date.issued 2021-12-31
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/52011
dc.description.abstract Cílem této práce bylo stanovení množství indikátorových mikroorganismů ve vybraných vzorcích sušeného a lyofilizovaného ovoce a ve vzorcích potravin upravených sterilací nebo lyofilizací a lyofilizací se sterilací a stanovení kvality těchto vzorků potravin z mikrobiologického hlediska. U všech vzorků byla následně provedena termostatová zkouška a mikrobiologická analýza. Všechny vzorky byly dále skladovány po dobu dvou měsíců při různých teplotách. Vzorky byly opět podrobeny mikrobiologické analýze na přítomnost indikátorových mikroorganismů. Mikrobiologická analýza potvrdila předpo-klad, že při dodržení zásad hygienické praxe jsou tyto potraviny z mikrobiologického hlediska bezpečné.
dc.format 113
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject Mikroorganismus cs
dc.subject sterilované potraviny cs
dc.subject dehydratované potraviny cs
dc.subject indikátorové mikro-organismy cs
dc.subject sušení cs
dc.subject lyofilizace cs
dc.subject sterilace cs
dc.subject obaly cs
dc.subject Microorganism en
dc.subject sterilized foods en
dc.subject dehydrated foods en
dc.subject indicator microorganisms en
dc.subject drying en
dc.subject lyophilization en
dc.subject sterilization en
dc.subject packaging en
dc.title Mikrobiologická analýza dehydratovaných a sterilovaných pokrmů
dc.title.alternative Microbiological Analysis of Dehydrated and Sterilised Food
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Pleva, Pavel
dc.date.accepted 2022-06-02
dc.description.abstract-translated The aim of this work was to determine the amount of indicator microorganisms in select-ed samples of dried and lyophilized fruit and in food samples treated by sterilization or lyophilisation and lyophilisation with sterilization and to determine the quality of these food samples from a microbiological point of view. All samples were then subjected to a thermostatic test and microbiological analysis. All samples were further stored for two months at different temperatures. The samples were again subjected to microbiological analysis for the presence of indicator microorganisms. Microbiological analysis con-firmed the assumption that these foods are safe if the principles of hygienic practice are followed.
dc.description.department Ústav technologie potravin
dc.thesis.degree-discipline - cs
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-program Technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Food Technology en
dc.identifier.stag 62027
dc.date.submitted 2022-05-11


Files in this item

Files Size Format View Description
šuláková_2022_dp.pdf 8.278Mb PDF View/Open None
šuláková_2022_op.pdf 839.2Kb PDF View/Open None
šuláková_2022_vp.pdf 726.2Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account