Rybí kolagen jako netradiční surovina pro přípravu želatina hydrolysátu

DSpace Repository

Language: English čeština 

Rybí kolagen jako netradiční surovina pro přípravu želatina hydrolysátu

Show simple item record

dc.contributor.advisor Mokrejš, Pavel
dc.contributor.author Nesládková, Barbora
dc.date.accessioned 2024-07-23T13:16:02Z
dc.date.available 2024-07-23T13:16:02Z
dc.date.issued 2024-01-02
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/55211
dc.description.abstract Spotřeba želatiny se každoročně zvyšuje v řádech desítek tun celosvětově. Kromě samotné spotřeby se zvyšuje i poptávka po alternativních zdrojích, neboť tradiční zdroje, jako jsou vepřové a hovězí kůže a skelety, jsou stále častěji odmítány s ohledy na kulturní, zdravotní i výživové aspekty. V této práci jsme se zaměřili na optimalizaci extrakčního procesu želatiny s myšlenkou zužitkovat odpadní produkty potravinářského průmyslu. Z aktuálně testovaných metody byla pro práci zvolena extrakce po enzymatické předúpravě materiálu. Výsledky ukázaly, že enzymatické opracování a následná extrakce želatin horkou vodou si žádá striktní dodržování předepsaných podmínek, neboť jejich nedodržení by v praxi vedlo k produkci nízkomolekulárních produktů o charakteristických vlastnostech pro jiné než zamýšlené použití.
dc.format 62
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject želatina cs
dc.subject rybí želatina cs
dc.subject kolagen cs
dc.subject alternativní zdroje cs
dc.subject extrakční podmínky cs
dc.subject extrakce cs
dc.subject enzym cs
dc.subject gelatin en
dc.subject fish gelatin en
dc.subject collagen en
dc.subject alternative sources. extraction conditions en
dc.subject extraction en
dc.subject enzyme en
dc.title Rybí kolagen jako netradiční surovina pro přípravu želatina hydrolysátu
dc.title.alternative Fish Collagen as un Untraditional Source for Preparation of Gelatines and Hydrolysates
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Gál, Robert
dc.date.accepted 2024-06-13
dc.description.abstract-translated Gelatin consumption has been rising in units of tons annually. As well as the general consumption, demand for alternative sources have been growing too. Traditional sources, like bovine and pork skins or skelets, are rejected more often by the culturar, health or even nutritional aspect. The aim of this thesis was to optimalise extraction conditions, which would allow us to reuse food industries byproducts. Of the currently tested methods, extraction after enzymatic pre-treatment was chosen for this work. The results have shown, that enzmatic pre-treatment followed by hot water extraction of fish gelatin requires strict comliance with the prescribed extraction condition. Otherwise it would lead to prodution of product with low molecular weight with characteristic propertis for different filed of use than intended.
dc.description.department Ústav inženýrství ochrany životního prostředí
dc.thesis.degree-discipline Potravinářské biotechnologie a aplikovaná mikrobiologie cs
dc.thesis.degree-discipline Food Biotechnology and Applied Microbiology en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Bc.
dc.thesis.degree-program Technologie a hodnocení potravin cs
dc.thesis.degree-program Food Technology and Assessment en
dc.identifier.stag 68079
dc.date.submitted 2024-05-16


Files in this item

Files Size Format View Description
nesládková_2024_dp.pdf 1.942Mb PDF View/Open None
nesládková_2024_op.pdf 54.46Kb PDF View/Open None
nesládková_2024_vp.pdf 564.2Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account