Tvorba databáze NIR spekter pro různé druhy mas

DSpace Repository

Language: English čeština 

Tvorba databáze NIR spekter pro různé druhy mas

Show simple item record

dc.contributor.advisor Šenkýřová, Jana
dc.contributor.author Polednová, Iveta
dc.date.accessioned 2024-07-23T13:16:05Z
dc.date.available 2024-07-23T13:16:05Z
dc.date.issued 2024-01-01
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/55301
dc.description.abstract Základem této práce byla analýza vybraných druhů mas a stanovení jejich vybraných parametrů, jmenovitě obsahu bílkovin, obsahu sušiny, obsahu tuku, pH a barvy, s následnou tvorbou databáze NIR spekter s cílem určit potenciální praktické využití této metody při stanovování výše zmíněných parametrů a zda lze vytvořit kalibrační modely pro jednotlivé druhy mas na základě jejich barevnosti. V teoretické části byla popsána stručná historie, princip a experimentální uspořádání infračervené spektroskopie spolu s principem tvorby kalibračních modelů na základě vybraných statistických metod. V neposlední řadě je zde uvedeno i chemické složení jednotlivých druhů masa. V rámci praktické části byly dané paramenty stanoveny pomocí referenčních metod a tyto hodnoty byly použity na tvorbu kalibračních modelů. Pomocí vytvořených kalibračních modelů byla prověřena spolehlivost této metody při stanovení daných parametrů. Koeficienty determinace se u většiny kalibračních modelů pohybovaly nad 0,95, což svědčí o jejich značné spolehlivosti.
dc.format 94 stran + 14 stran příloh
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject barva cs
dc.subject chemické složení cs
dc.subject infračervená spektroskopie cs
dc.subject kalibrační modely cs
dc.subject maso cs
dc.subject color en
dc.subject chemical composition en
dc.subject infrared spectroscopy en
dc.subject calibration models en
dc.subject meat en
dc.title Tvorba databáze NIR spekter pro různé druhy mas
dc.title.alternative Development of a database of NIR spectra for different meat species
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Lapčíková, Barbora
dc.date.accepted 2024-06-04
dc.description.abstract-translated This thesis focuses on the analysis of selected types of meat and the determination of given parameters, namely protein content, dry matter content, fat content, pH and color with the subsequent creation of a database of NIR spectra with the aim of determining the potential practical use of this method in determining the aforementioned parameters and whether it is possible to create calibration models for individual types of meats based on their color. In the theoretical part, a brief history, principle and experimental arrangements of infrared spectroscopy were covered, along with the principles of creating calibration models based on selected statistical methods. Lastly, the chemical composition of types of meat was covered as well. As part of the practical part, the parameters were determined using reference methods and these values were used for the creation of calibration models. The reliability of this method in determining the given parameters was checked using the created calibration models. The coefficients of determination of the calibration models are above 0,95, which indicates their considerable reliability.
dc.description.department Ústav technologie potravin
dc.thesis.degree-discipline - cs
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-program Technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Food Technology en
dc.identifier.stag 68524
dc.date.submitted 2024-05-07


Files in this item

Files Size Format View Description
polednová_2024_dp.pdf 3.795Mb PDF View/Open None
polednová_2024_op.pdf 252.2Kb PDF View/Open None
polednová_2024_vp.pdf 721.9Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account