Zapouzdření přírodních potravinářských barviv

DSpace Repository

Language: English čeština 

Zapouzdření přírodních potravinářských barviv

Show simple item record

dc.contributor.advisor Lapčík, Lubomír
dc.contributor.author Dudová, Pavlína
dc.date.accessioned 2024-07-23T13:16:08Z
dc.date.available 2024-07-23T13:16:08Z
dc.date.issued 2024-01-01
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/55370
dc.description.abstract Tato diplomová práce se zabývá zapouzdřením přírodních barviv z různých zdrojů do fosfolipidových lipozomů. Teoretická část práce charakterizuje přírodní barviva, typy enkapsulace a její využití v potravinářském průmyslu. Vybranými barvivy pro experimentální část jsou lyofilizovaný malinový prášek, měďnaté komplexy chlorofylinů a komerční -karoten. Jako fosfolipidový obal byl použit slunečnicový lecitin a pro stabilizaci povrchu lipozomálních vezikul sodná sůl karboxymethylcelulózy. Enkapsulace proběhla metodou vysokorychlostní homogenizace a následně proběhla fyzikálně-chemická analýza a stanovení enkapsulační účinnosti vzorků.
dc.format 81
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject enkapsulace cs
dc.subject přírodní barviva cs
dc.subject lecitin cs
dc.subject malinový prášek cs
dc.subject chlorofyl cs
dc.subject betakaroten cs
dc.subject karboxymethylcelulóza cs
dc.subject Encapsulation en
dc.subject Natural Colorants en
dc.subject Lecithin en
dc.subject Carboxymethylcellulose en
dc.subject Raspberry Powder en
dc.subject Chlorophyll en
dc.subject Beta Carotene en
dc.title Zapouzdření přírodních potravinářských barviv
dc.title.alternative Encapsulation of natural food dyes
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Lazárková, Zuzana
dc.date.accepted 2024-06-05
dc.description.abstract-translated The thesis focuses on encapsulation of natural colorants from various sources into phospholipid liposomes. Theoretical part identifies natural colorants, types of encapsulation and its use in the food industry. Colorants chosen for the experimental part consist of freeze-dried raspberry powder, copper complexes of chlorophyllines and commercial -carotene. The wall material is composed from sunflower lecithin and carboxymethylcellulose (sodium salt) as a surface stabiliser. Encapsulation was realised by a high-pressure homogenization method and after that the samples were physical-chemically analysed and their encapsulation efficiency was established.
dc.description.department Ústav technologie potravin
dc.thesis.degree-discipline - cs
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-program Technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Food Technology en
dc.identifier.stag 68508
dc.date.submitted 2024-05-07


Files in this item

Files Size Format View Description
dudová_2024_dp.pdf 6.888Mb PDF View/Open None
dudová_2024_op.pdf 255.9Kb PDF View/Open None
dudová_2024_vp.pdf 244.9Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account