Srovnání vybraných kvalitativních parametrů biopotravin a konvenčních potravin živočišného původu

DSpace Repository

Language: English čeština 

Srovnání vybraných kvalitativních parametrů biopotravin a konvenčních potravin živočišného původu

Show simple item record

dc.contributor.advisor Míšková, Zuzana
dc.contributor.author Vachoutová, Kristýna
dc.date.accessioned 2024-07-23T13:16:31Z
dc.date.available 2024-07-23T13:16:31Z
dc.date.issued 2024-01-01
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/55952
dc.description.abstract Tato práce se zabývala vlivem způsobu chovu nosnic na vybrané kvalitativní parametry vajec. Teoretická část se zaměřila na legislativní požadavky týkající se potravin, specifikace konvenčního i ekologického chovu nosnic a souhrn literatury o vlivu chovu nosnic na kvalitu vajec. V praktické části byly provedeny analýzy vajec nosnic z klecového chovu, chovu s volným výběhem, ekologického chovu a domácího chovu. Provedené analýzy zahrnovaly měření hmotnosti a pH vajec, obsahu selenu, obsahu vybraných těžkých kovů ve vejcích, obsahu karotenoidů ve žloutku, barvy žloutku a mikrobiologickou analýzu skořápky. Z dosažených výsledků bylo patrné, že vejce z volného a bio chovu obsahovala v průměru nejvíce selenu, bio vejce obsahovala také nejvíce luteinu a zeaxantinu. Vejce z klecového chovu měla nejvyšší procentuální zastoupení žloutku a obsahovala průměrně nejvíce arsenu. Vejce z klecového chovu měla také oproti bio vejcím méně kontaminované skořápky. Výsledky ale byly značně variabilní a představa spotřebitelů o vyšší kvalitě vajec z alternativních chovů se u většiny analýz nepotvrdila.
dc.format 93 s. (152 664 znaků).
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject vejce cs
dc.subject chov nosnic cs
dc.subject ekologické zemědělství cs
dc.subject karotenoidy cs
dc.subject těžké kovy cs
dc.subject eggs en
dc.subject housing systems en
dc.subject organic farming en
dc.subject carotenoids en
dc.subject heavy metals en
dc.title Srovnání vybraných kvalitativních parametrů biopotravin a konvenčních potravin živočišného původu
dc.title.alternative Comparison of selected quality parameters of organic and conventional food of animal origin
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Šenkýřová, Jana
dc.date.accepted 2024-06-05
dc.description.abstract-translated This thesis evaluated the influence of different farming methods on selected qualitative parameters of eggs. The theoretical part focused on legislative requirements regarding food, specifications of conventional and organic rearing of hens, and a summary of literature on the impact of hen rearing on egg quality. Subsequently, eggs from hens kept in cages, freerange housing, organic farms, and eggs from backyard hens were analyzed. These analyses included measurements of weight and pH, selenium content, selected heavy metals content, carotenoid content, yolk color, and microbiological analysis of the eggshell. Free-range and organic eggs contained the highest level of selenium, organic eggs also contained the highest average levels of lutein and zeaxanthin. Eggs from cage housing had the highest percentage of yolk, contained the highest average levels of arsenic, and had less contaminated eggshells compared to organic eggs. Overall, the results were significantly variable and eggs from alternative housing systems did not fulfill customers' expectations regarding their higher quality.
dc.description.department Ústav technologie potravin
dc.thesis.degree-discipline - cs
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-program Technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Food Technology en
dc.identifier.stag 68518
dc.date.submitted 2024-05-10


Files in this item

Files Size Format View Description
vachoutová_2024_dp.pdf 2.925Mb PDF View/Open None
vachoutová_2024_op.pdf 740.6Kb PDF View/Open None
vachoutová_2024_vp.pdf 726.7Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account