Stanovení polyfenolů a antioxidační aktivity v koření sumak

DSpace Repository

Language: English čeština 

Stanovení polyfenolů a antioxidační aktivity v koření sumak

Show simple item record

dc.contributor.advisor Sumczynski, Daniela
dc.contributor.author Měrková, Natálie Sonia
dc.date.accessioned 2024-07-23T13:16:57Z
dc.date.available 2024-07-23T13:16:57Z
dc.date.issued 2024-01-02
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/56572
dc.description.abstract Teoretická část práce zahrnuje definici koření v rámci legislativy ČR, jeho rozdělení do kategorií a popisuje rostlinu škumpy koželužské, ze které se vyrábí koření sumak. V experimentální části byly v koření sumaku z různých zemí původu stanoveny celkové polyfenoly Folin-Ciocalteho metodou a hodnoty antioxidačních aktivit se zhášením radikálů ABTS a DPPH, následně byla mezi měřeními provedena korelační analýza. Nejvyšší hodnotu celkových polyfenolů ve vodném extraktu měl vzorek sumaku pocházející z Libanonu, nejnižší potom vzorky pocházející z Ruska a Turecka. U methanolických výluhů byla nejvyšší a nejnižší hodnota polyfenolů naměřena u vzorků Gruzie a Ruska. Nejvyšší hodnotu antioxidační aktivity vykazoval vzorek sumaku z Libanonu. Korelační analýza prokázala silně pozitivní lineární závislost mezi obsahem polyfenolů a hodnotami antioxidačních aktivit.
dc.format 54 s. ( 74 406)
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject koření cs
dc.subject polyfenoly cs
dc.subject sumak cs
dc.subject Rhus coriaria cs
dc.subject antioxidační aktivita cs
dc.subject celkový obsah polyfenolů cs
dc.subject spices en
dc.subject polyphenols en
dc.subject sumac en
dc.subject Rhus coriaria en
dc.subject antioxidant activity en
dc.subject total polyphenol content en
dc.title Stanovení polyfenolů a antioxidační aktivity v koření sumak
dc.title.alternative Determination of Polyphenols and Antioxidant Activity in Sumac Spice
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Bučková, Martina
dc.date.accepted 2024-06-06
dc.description.abstract-translated The theoretical part of the bachelor thesis deals with the legislation rule of spices, categorisation, and describes the plant Rhus coriaria L. from which sumac spice is produced. Regarding the experimental work, the total phenolic content in sumac originating from different countries was determined by the Folin-Ciocalteu method; consequently, the antioxidant activity values with the quenching of the ABTS and DPPH radicals were measured to follow by correlation analysis. In the case of aqueous extracts, the highest total phenolic value was measured in sumac originated from Lebanon, while the lowest contents were deter-mined in samples originating from Russia and Turkey. In terms of methanol extraction, the highest and lowest values of total polyphenols were measured in samples from Georgia and Russia, respectively. The sumac samples originated from Lebanon, Georgia, Israel and Italy showed high values of antioxidant activity measured by quenching of DPPH or ABTS radicals. Correlation analysis showed a significant linear positive relationship between the polyphenol contents and the values of antioxidant activities.
dc.description.department Ústav analýzy a chemie potravin
dc.thesis.degree-discipline Gastronomické technologie cs
dc.thesis.degree-discipline Gastronomy Technology en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Bc.
dc.thesis.degree-program Technologie a hodnocení potravin cs
dc.thesis.degree-program Food Technology and Assessment en
dc.identifier.stag 68063
dc.date.submitted 2024-05-07


Files in this item

Files Size Format View Description
měrková_2024_dp.pdf 2.571Mb PDF View/Open None
měrková_2024_op.pdf 852.5Kb PDF View/Open None
měrková_2024_vp.pdf 280.7Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account