Ovlivnění chutnosti bylinných čajů pomocí senzoricky aktivních látek

DSpace Repository

Language: English čeština 

Ovlivnění chutnosti bylinných čajů pomocí senzoricky aktivních látek

Show simple item record

dc.contributor.advisor Škrovánková, Soňa
dc.contributor.author Mrázková, Iva
dc.date.accessioned 2010-07-16T19:46:36Z
dc.date.available 2010-07-16T19:46:36Z
dc.date.issued 2008-05-14
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/6441
dc.description.abstract V diplomové práci je popsána charakteristika 10 bylin (Benedikt lékařský, Dobromysl obecná, Heřmánek pravý, Levandule lékařská, Máta peprná, Měsíček lékařský, Řebříček obecný, Řepík lékařský, Šalvěj lékařská, Třezalka tečkovaná), senzorické analýzy, metod použitých pro senzorické hodnocení a statistických metod pro vyhodnocení výsledků sen-zorické analýzy (multivariační metody). Experimentální část popisuje podmínky senzorické analýzy, přípravu bylinných čajů, me-tody stanovení organoleptických vlastností a podmínky dotazníkové akce. Výsledková část popisuje a vyhodnocuje výsledky hodnocení vůně (8 deskriptorů) a chuti (10 deskriptorů) a celkové chutnosti 10 druhů bylinných čajů (20 vzorků), a to bez přídav-ků a s přídavky senzoricky aktivních látek (cukr, med, kyselina citrónová a jejich kombina-ce). Dále je popsáno a vyhodnoceno doznívání hořké chuti 5 druhů (10 vzorků) nejhořčích bylinných čajů. Na konec je statisticky zpracována dotazníková akce. Závěr shrnuje získané výsledky senzorického hodnocení bylinných čajů. cs
dc.format 103s. cs
dc.format.extent 2702448 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Pouze v rámci univerzity
dc.subject bylinný čaj cs
dc.subject senzorická analýza cs
dc.subject vůně cs
dc.subject chuť cs
dc.subject doznívání hořkosti cs
dc.subject senzoricky aktivní látky cs
dc.subject herbal tea en
dc.subject sensory analysis en
dc.subject aroma en
dc.subject taste en
dc.subject time-intensity en
dc.subject sensory active substances en
dc.title Ovlivnění chutnosti bylinných čajů pomocí senzoricky aktivních látek cs
dc.title.alternative Overall flavour of selected herbal teas affected by sensory active substances en
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Karovičová, Jolana
dc.date.accepted 2008-06-04
dc.description.abstract-translated In the thesis there is described the characteristics of 10 selected herbs (Benedict, Oregano, Chamomile, Lavender, Peppermint, Marigold, Yarrow, Agrimony, Sage and Klamath), sensory analysis, sensory evaluation methods and statistical methods for sensory analysis results (multivariation methods). Experimental part describes conditions for sensory analysis, herbal tea preparation, meth-ods for organoleptic evaluation and conditions for questionnaire action. In the part of Results there are described and evaluated findings of aroma evaluation (8 aroma descriptors) and taste evaluation (10 taste descriptors) and overall flavour evaluation of 10 types (20 samples), with and without sensory active substances (sugar, honey, citric acid and their combination) addition. Further there is described time-intensity evaluation of 5 types (10 samples) of the bitterest herbal teas. The questionnaire is statistically analyzed at the end of this part. Conclusion includes the summary of results obtained by sensory analysis of herbal teas. en
dc.description.department Ústav potravinářského inženýrství cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/202 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Technology, hygiene and economics of food production en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and food technologies en
dc.identifier.stag 5201
dc.date.assigned 2007-11-23
utb.result.grade A


Files in this item

Files Size Format View
mrázková_2008_dp.pdfBlocked 2.577Mb PDF View/Open
mrázková_2008_vp.doc 51Kb Microsoft Word View/Open
mrázková_2008_op.doc 51.5Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account