Antimikrobiální účinky kyseliny citrónové a octové na vybrané mikroorganizmy izolované z potravin

DSpace Repository

Login

Language: English čeština 

Antimikrobiální účinky kyseliny citrónové a octové na vybrané mikroorganizmy izolované z potravin

Show full item record

No preview available
Title: Antimikrobiální účinky kyseliny citrónové a octové na vybrané mikroorganizmy izolované z potravin
Author: Bantová, Alena
Advisor: Doležalová, Magda
Abstract: Kyselina citrónová a octová jsou organické kyseliny, lehce rozpustné, kyselé chuti, dobře známé svými antimikrobiálními účinky. Tyto kyseliny jsou přirozenou součástí ovoce a zeleniny, v potravinářství se využívají hlavně jako konzervanty. V této práci byl sledován vliv kyseliny citrónové a octové na tři bakteriální kmeny Escherichia coli, Pseudomonas fragi a Staphylococcus aureus izolované z potravin. Byly zjišťovány minimální inhibiční koncentrace (MIC) obou kyselin. MIC kyseliny citrónové pro E. coli je 0,5 % (w/v), u P. fragi je 0,1 % (w/v). Růst bakterií S. aureus byl zcela inhibován 0,025% (w/v) kyseli-nou citrónovou. MIC kyseliny octové pro E. coli, P. fragi a S. aureus je 0,025 % (v/v).
URI: http://hdl.handle.net/10563/6805
Date: 2008-06-02
Availability: Bez omezení
Department: Ústav potravinářského inženýrství
Discipline: Chemie a technologie potravin
Grade for thesis and defense: A 7676


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View
bantová_2008_bp.pdf 1.326Mb PDF View/Open
bantová_2008_vp.doc 38Kb Microsoft Word View/Open
bantová_2008_op.doc 41Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account