Antimikrobiální účinky kyseliny citrónové a octové na vybrané mikroorganizmy izolované z potravin

DSpace Repository

Language: English čeština 

Antimikrobiální účinky kyseliny citrónové a octové na vybrané mikroorganizmy izolované z potravin

Show simple item record

dc.contributor.advisor Doležalová, Magda
dc.contributor.author Bantová, Alena
dc.date.accessioned 2010-07-16T22:29:25Z
dc.date.available 2010-07-16T22:29:25Z
dc.date.issued 2008-06-02
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/6805
dc.description.abstract Kyselina citrónová a octová jsou organické kyseliny, lehce rozpustné, kyselé chuti, dobře známé svými antimikrobiálními účinky. Tyto kyseliny jsou přirozenou součástí ovoce a zeleniny, v potravinářství se využívají hlavně jako konzervanty. V této práci byl sledován vliv kyseliny citrónové a octové na tři bakteriální kmeny Escherichia coli, Pseudomonas fragi a Staphylococcus aureus izolované z potravin. Byly zjišťovány minimální inhibiční koncentrace (MIC) obou kyselin. MIC kyseliny citrónové pro E. coli je 0,5 % (w/v), u P. fragi je 0,1 % (w/v). Růst bakterií S. aureus byl zcela inhibován 0,025% (w/v) kyseli-nou citrónovou. MIC kyseliny octové pro E. coli, P. fragi a S. aureus je 0,025 % (v/v). cs
dc.format 43 s., 8 s. obr. příloh cs
dc.format.extent 1391428 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject kyselina citrónová cs
dc.subject kyselina octová cs
dc.subject MIC cs
dc.subject Escherichia coli cs
dc.subject Pseudomonas fragi cs
dc.subject Staphylococcus aureus cs
dc.subject citric acid en
dc.subject acetic acid en
dc.subject MIC en
dc.subject Escherichia coli en
dc.subject Pseudomonas fragi en
dc.subject Staphylococcus aureus en
dc.title Antimikrobiální účinky kyseliny citrónové a octové na vybrané mikroorganizmy izolované z potravin cs
dc.title.alternative Antimicrobial effect of citric and acetic acid on bacteria isolated from food. en
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Kramářová, Daniela
dc.date.accepted 2008-06-12
dc.description.abstract-translated Citric acid and acetic acid are organics acid, well souble, of sour taste, well known by its antimicrobial effects. These acids are natural part of the fruits and vegetables and they are used as preservative in food-processing industry. The paper contains the observation of the effect of citric acid and acetic acid on three bacterial strains: Escherichia coli, Pseudomonas fragi and Staphylococcus aureus isolated from food. The minimum inhibitory concentration (MIC) of both acids was determinated. MIC of the citric acid on E. coli is 0,5 % (w/v), on P. fragi is 0,1 % (w/v). The growth of S. aureus was stopped completely by the application of 0,025 % (w/v) of citric acid. MIC of the acetic acid on E. coli, P. fragi and S. aureus is 0,025 % (v/v) of acetic acid. en
dc.description.department Ústav potravinářského inženýrství cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/142 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Chemistry and food technologies en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Bc. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and food technologies en
dc.identifier.stag 7676
dc.date.assigned 2007-11-22
utb.result.grade A


Files in this item

Files Size Format View
bantová_2008_bp.pdf 1.326Mb PDF View/Open
bantová_2008_vp.doc 38Kb Microsoft Word View/Open
bantová_2008_op.doc 41Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account