Studium proteinového profilu vybraných mléčných produktů

DSpace Repository

Language: English čeština 

Studium proteinového profilu vybraných mléčných produktů

Show full item record

No preview available
Title: Studium proteinového profilu vybraných mléčných produktů
Author: Pachlová, Vendula
Advisor: Buňková, Leona
Abstract: Mléčné proteiny jsou důležitou složkou ve výživě člověka. Proteinový profil byl zjišťován ve čtyřech souborek vzorků: nesterilovaných a sterilovaných tavených sýrech, v tavených sýrech skladovaných za odlišných podmínek po dobu dvou let, v zralém a nezralém kravském mléce (mlezivě) a v sušeném mléce. Pro studium proteinů byla zvolena metoda SDS-PAGE. U sterilovaných tavených sýrů byla prokázána hydrolýza proteinů o molekulové hmotnosti vyšší než 20 kDa. Na intenzitu hydrolýzy měl vliv jak použitý sterilační režim, tak i obsah laktózy v sušině. Podobně tomu bylo i u tavených sýrů skladovaných za odlišných podmínek. Proteinový profil nezralého mléka (mleziva) se v prvních dvou dnech výrazně lišil od ostatních vzorků. Odlišnost byla vykazována v oblasti o vysoké molekulové hmotnosti.
URI: http://hdl.handle.net/10563/7592
Date: 2008-05-16
Availability: Bez omezení
Department: Ústav potravinářského inženýrství
Discipline: Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin
Grade for thesis and defense: A 8064


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View
pachlová_2008_dp.pdf 9.885Mb PDF View/Open
pachlová_2008_vp.doc 45.5Kb Microsoft Word View/Open
pachlová_2008_op.doc 48.5Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account