Historie a technologie výroby fermentovaných mléčných výrobků v České republice

DSpace Repository

Language: English čeština 

Historie a technologie výroby fermentovaných mléčných výrobků v České republice

Show simple item record

dc.contributor.advisor Vaňátková, Zuzana
dc.contributor.author Šindlerová, Jitka
dc.date.accessioned 2010-07-17T07:25:39Z
dc.date.available 2010-07-17T07:25:39Z
dc.date.issued 2009-05-27
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/7854
dc.description.abstract Bakalářská práce popisuje fermentované mléčné výrobky z hlediska historie a technologie výroby. Historie mlékárenství je zde popsána od prvopočátků ve světě přes rozvoj konkrétních malých českých a moravských mlékáren až po průmyslovou výrobu fermentovaných mléčných výrobků. Skupina fermentovaných mléčných výrobků zahrnuje velice široký sortiment výrobků, mezi něž patří jogurty, zakysaná mléka, acidofilní mléka, kyška, kefír, kumys aj. Dále je součástí této práce stručný přehled legislativních požadavků na fermentované mléčné výrobky a nakonec jsou zmíněny moderní trendy v potravinářském průmys-lu, které by mohly ovlivnit také výrobu fermentovaných mléčných výrobků v budoucnu. cs
dc.format 62 s. cs
dc.format.extent 1192967 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject Fermentované mléčné výrobky cs
dc.subject čisté mlékařské kultury cs
dc.subject historie mlékárenství cs
dc.subject technologie výroby cs
dc.subject Fermented dairy products en
dc.subject lactic acid bacteria en
dc.subject history of dairying en
dc.subject technology of dairyng en
dc.title Historie a technologie výroby fermentovaných mléčných výrobků v České republice cs
dc.title.alternative History and technology of fermented dairy products in the Czech Republic en
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Holko, Ivan
dc.date.accepted 2009-06-17
dc.description.abstract-translated The aim of this bachelor thesis is to describe fermented dairy products in term of dairying history and technology. Dairying history is characterized from the beginning in the world through development of concrete small Czech and Moravian dairies followed by industrial production of fermented dairy products. The group of fermented dairy products includes wide product assortment, e.g. yoghurts, fermented milks, acidophilic milks, clabbered milk, kefir, koumiss Further, this work deals with legislative requierements for fermented dairy products. Finally, there are mentioned modern trends in food industry, which could affect fermented dairy production in the future, in this work. en
dc.description.department Ústav potravinářského inženýrství cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/142 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Chemistry and food technologies en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Bc. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and food technologies en
dc.identifier.stag 12550
dc.date.assigned 2009-02-19
utb.result.grade A


Files in this item

Files Size Format View
šindlerová_2009_bp.pdf 1.137Mb PDF View/Open
šindlerová_2009_vp.doc 45.5Kb Microsoft Word View/Open
šindlerová_2009_op.doc 40.5Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account