Působení monokaprinu na růst vybraných grampozitivních a gramnegativních bakterií

DSpace Repository

Language: English čeština 

Působení monokaprinu na růst vybraných grampozitivních a gramnegativních bakterií

Show simple item record

dc.contributor.advisor Buňková, Leona
dc.contributor.author Jurčová, Dora
dc.date.accessioned 2010-07-17T07:56:36Z
dc.date.available 2010-07-17T07:56:36Z
dc.date.issued 2009-05-28
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/7910
dc.description.abstract Monoacylglyceroly patří k nejdůležitějším esterům glycerolu a mastných kyselin, které nachází široké uplatnění v potravinářství jako emulgátory a aditiva. Bakalářská práce se zabývá inhibičními účinky 1-monoacylglycerolu kyseliny kaprinové (monokaprinu) v rozmezích koncentrací 25 - 1500 mg.l-1 na růst vybraných grampozitiv-ních (Enterococcus, Bacillus, Staphylococcus, Micrococcus) a gramnegativních (Salmonel-la, Escherichia, Citrobacter, Pseudomonas) bakterií. Grampozitivní bakterie byly vůči působení monokaprinu více citlivé než bakterie gramnegativní. Nejvíce citlivou bakterií byl Micrococcus luteus. cs
dc.format 70 s., 5 s. obr. příloh. cs
dc.format.extent 1426631 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject mastná kyselina cs
dc.subject emulgátor cs
dc.subject aditivum cs
dc.subject inhibice cs
dc.subject 1-monoacylglycerol cs
dc.subject kyselina kaprinová cs
dc.subject monokaprin cs
dc.subject růst cs
dc.subject bakterie cs
dc.subject fatty acid en
dc.subject emulsifier en
dc.subject additive en
dc.subject inhibition en
dc.subject 1-monoacylglycerol en
dc.subject capric acid en
dc.subject monocaprin en
dc.subject growth en
dc.subject bacteria en
dc.title Působení monokaprinu na růst vybraných grampozitivních a gramnegativních bakterií cs
dc.title.alternative Effect of monocaprin on growth of selected gram-pozitive and gram-negative bacterium en
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Krejčí, Jiří
dc.date.accepted 2009-06-09
dc.description.abstract-translated Monoacylglycerols are one of the most important esters of glycerol and fatty acids, which are in wide use as food emulsifiers and additives. The study deals with the effects of 1-monoacylglycerolu capric acid (monocaprin) in the range of concentrations from 25 to 1500 mg.l-1 on growth of selected grampozitive (Ente-rococcus, Bacillus, Staphylococcus, Micrococcus) and gramnegative (Salmonella, Escheri-chia, Citrobacter, Pseudomonas) bactera. Grampositive bakteria were against the action of monocaprin more sensitive than gramnegative bacteria. The most sensitive bacteria was Micrococcus luteus. en
dc.description.department Ústav potravinářského inženýrství cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/142 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Chemistry and food technologies en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Bc. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and food technologies en
dc.identifier.stag 12524
dc.date.assigned 2009-02-19
utb.result.grade A


Files in this item

Files Size Format View
jurčová_2009_bp.pdf 1.360Mb PDF View/Open
jurčová_2009_vp.doc 33Kb Microsoft Word View/Open
jurčová_2009_op.doc 40.5Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account