Nežádoucí účinky potravinářských přídatných látek

DSpace Repository

Login

Language: English čeština 

Nežádoucí účinky potravinářských přídatných látek

Show full item record

No preview available
Title: Nežádoucí účinky potravinářských přídatných látek
Author: Macková, Zuzana
Advisor: Doležalová, Magda
Abstract: V České republice se používání přídatných látek výrazně rozšířilo po roce 1989. Od té do-by přídatné látky nacházíme ve stále větším množství potravin. Tato bakalářská práce popi-suje potravinářské přídatné látky a jejich rozdělení dle vyhlášky, jejich značení na obalech, legislativu a v neposlední řadě jsou charakterizovány skupiny přídatných látek z hlediska jejich vlastností, použití a vlivu na lidské zdraví. Bylo prokázáno, že přídatné látky pova-žované za prospěšné mohou v nadměrném množství negativně působit na lidský organi-zmus. Citlivé osoby ovšem snášejí působení přídatných látek mnohem hůře než zdraví je-dinci. Aspartam, který je považován za nebezpečnou přídatnou látku, může způsobovat epilepsii, křeče, oslepnutí, únavu či závratě. Glutamát sodný, taktéž nebezpečný, může způsobovat halucinace, nevolnost či zvracení. Přestože bylo zjištěno, že jsou tyto látky zdraví nebezpečné, smí se v České republice stále používat.
URI: http://hdl.handle.net/10563/9079
Date: 2009-08-24
Availability: Bez omezení
Department: Ústav potravinářského inženýrství
Discipline: Chemie a technologie potravin
Grade for thesis and defense: A 7712


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View
macková_2009_bp.pdf 1.391Mb PDF View/Open
macková_2009_vp.doc 45.5Kb Microsoft Word View/Open
macková_2009_op.doc 35Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account