Bakteriociny grampozitivních bakterií a možnosti jejich detekce

DSpace Repository

Language: English čeština 

Bakteriociny grampozitivních bakterií a možnosti jejich detekce

Show simple item record

dc.contributor.advisor Vaňátková, Zuzana
dc.contributor.author Velecká, Petra
dc.date.accessioned 2010-07-18T00:47:40Z
dc.date.available 2010-07-18T00:47:40Z
dc.date.issued 2009-05-19
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/9917
dc.description.abstract Tato diplomová práce se zabývá bakteriemi mléčného kvašení a jejich produkcí bakteriocinů. Jsou zde popsány jednotlivé mléčné bakterie a fermentované mléčné výrobky, ve kterých se tyto bakterie používají. Dále se tato práce podrobněji věnuje bakteriocinům bakterií mléčného kvašení, jejich spektru účinnosti, mechanizmu působení a možnostem jejich využití. Nakonec je zmíněn princip polymerázové řetězové reakce (PCR), což je jedna z nejvyužívanějších metod molekulární biologie. Technika PCR se používá k detekci a identifikaci bakterií mléčného kvašení i bakteriocinů. V praktické části byla provedena izolace a identifikace bakterií mléčného kvašení a stanovena produkce bakteriocinů, a to jak klasickými metodami, tak i pomocí metody PCR. cs
dc.format 99 s., 3 s. obr. příloh cs
dc.format.extent 5635020 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Pouze v rámci univerzity
dc.subject bakterie mléčného kvašení cs
dc.subject bakteriocin cs
dc.subject polymerázová řetězová reakce cs
dc.subject lactic acid bacteria en
dc.subject bacteriocin en
dc.subject polymerase chain reaction en
dc.title Bakteriociny grampozitivních bakterií a možnosti jejich detekce cs
dc.title.alternative Bacteriocins of grampositive bacteria and their detection en
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Doležalová, Magda
dc.date.accepted 2009-06-03
dc.description.abstract-translated This thesis deals with lactic acid bacteria and thein bacteriocin production. Individual lactic acid bacteria and fermented dairy products are described in this work. Further, this study targets the bacteriocins of lactic acid bacteria, their spectrum of activity, mechanism of action and possibilities of their application. Finally, principle of polymerase chain reaction (PCR), one of the most used method of molecular biology, is mentioned. The technique PCR is commonly applied for detection and identification of lactic acid bacteria and also bacteriocins. In practical part there was performed isolation and identification of lactic acid bacteria and determined formation of bacteriocins, namely both by classical methods and by PCR method. en
dc.description.department Ústav potravinářského inženýrství cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/202 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Technology, hygiene and economics of food production en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and food technologies en
dc.identifier.stag 10976
dc.date.assigned 2009-02-10
utb.result.grade A


Files in this item

Files Size Format View
velecká_2009_dp.pdfBlocked 5.373Mb PDF View/Open
velecká_2009_vp.doc 47Kb Microsoft Word View/Open
velecká_2009_op.doc 48Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account