Možnosti detekce bakterií rodu Clostridium kultivačními a non-kultivačními metodami.

DSpace Repository

Language: English čeština 

Možnosti detekce bakterií rodu Clostridium kultivačními a non-kultivačními metodami.

Show simple item record

dc.contributor.advisor Buňková, Leona
dc.contributor.author Haroková, Ema
dc.date.accessioned 2010-07-18T12:14:39Z
dc.date.available 2010-07-18T12:14:39Z
dc.date.issued 2010-05-19
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/11077
dc.description.abstract Možnosti detekce mikroorganismů v potravinách či jiných kulturách je celá řada. Od klasických biologických metod léty ověřených až po moderní, molekulárně biologické, které slouží k přímé detekci a průkazu přítomnosti nejen patogenních mikroorganismů ve vyšetřovaných vzorcích. V této práci byly použity dvě takové biologické metody. Klasické kultivace, pomocí které jsme si ověřili růst a přítomnost 10 vybraných kmenů bakterií rodu Clostridium na 5 druzích půd. Díky ní jsme také získali vzorky čistých kultur pro použití pro polymerázovou řetězovou reakci (PCR) s detekcí pomocí agarosové gelové elektroforézy s následnou UV vizualizací. cs
dc.format 113 s., 3 s. obr. příloh. cs
dc.format.extent 2723588 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject detekce cs
dc.subject bakterie rodu Clostridium cs
dc.subject kultivace cs
dc.subject polymerázová řetězová reakce cs
dc.subject PCR cs
dc.subject detection en
dc.subject cultivation en
dc.subject the polymerazation chain reaction en
dc.subject PCR en
dc.subject cultivation en
dc.title Možnosti detekce bakterií rodu Clostridium kultivačními a non-kultivačními metodami. cs
dc.title.alternative The Possibilities of detection of Bactery Clostridium cultivation and non-cultivation methods. en
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Doležálková, Iva
dc.date.accepted 2010-06-02
dc.description.abstract-translated There are many posibilities of microbial detection in foods and clinical samples. From classical biological methods to modern molecular biological technology for the de-termination for the direct detection and document of present not only pathogens microor-ganisms in the examinant cultures. In this work are used the such as two biological methods. The traditional cultural techniques for the direct isolation and occurence of 10 selected strains of Clostridium bac-teria. So we obtained samples "clear cultures" for using in the others method, the poly-merase chain reaction (PCR) with detection of agarose gel electrophoresis with UV visu-alization. en
dc.description.department Ústav chemie cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/199 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Chemie potravin a bioaaktivních látek cs
dc.thesis.degree-discipline Food Chemistry and Chemistry of Bioactive Substances en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and food technologies en
dc.identifier.stag 14561
dc.date.assigned 2010-01-04
utb.result.grade B


Files in this item

Files Size Format View
haroková_2010_dp.pdf 2.597Mb PDF View/Open
haroková_2010_vp.doc 32.5Kb Microsoft Word View/Open
haroková_2010_op.doc 41.5Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account