Studium vybraných vlastností kmenů Streptococcus thermophilus

DSpace Repository

Login

Language: English čeština 

Studium vybraných vlastností kmenů Streptococcus thermophilus

Show full item record

No preview available
Title: Studium vybraných vlastností kmenů Streptococcus thermophilus
Author: Miklíková, Hana
Advisor: Vaňátková, Zuzana
Abstract: Diplomová práce se zaměřila na charakterizaci kmenů Streptococcus thermophilus dle vybraných vlastností důležitých z hlediska technologie a bezpečnosti potravin. Studovanými vlastnostmi jak v teoretické, tak praktické části byly produkce exopolysacharidů, produkce enzymu ureáza, schopnost acidifikace a rezistence vůči antibiotikům. Bylo zjištěno, že studované kmeny jsou z technologického i bezpečnostního hlediska vhodné k výrobě fermentovaných mléčných výrobků a to z důvodu technologicky významné produkce exopolysacharidů, které mohou prispět ke zlepšení textury a stabilizaci těchto výrobků. Dále bylo prokázáno, že studované kmeny Streptococccus thermophilus se řadily ke středně i vysoce okyselujícím druhům a také bylo zjištěno, že metabolizmus močoviny nemá žádný vliv na acidifikační aktivitu daných kmenů. Poslední vlastností, která byla sledována, byla rezistence vůči antibiotikům, kdy byly dané kmeny určeny jako citlivé.
URI: http://hdl.handle.net/10563/12541
Date: 2010-05-20
Availability: Bez omezení
Department: Ústav biochemie a analýzy potravin
Discipline: Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin
Grade for thesis and defense: B 15042


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View
miklíková_2010_dp.pdf 4.891Mb PDF View/Open
miklíková_2010_vp.doc 46Kb Microsoft Word View/Open
miklíková_2010_op.doc 36Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account