Stanovení cholekalciferolu zavedením metody HPLC a stanovení obsahu tuku v zrnech.

DSpace Repository

Login

Language: English čeština 

Stanovení cholekalciferolu zavedením metody HPLC a stanovení obsahu tuku v zrnech.

Show full item record

No preview available
Title: Stanovení cholekalciferolu zavedením metody HPLC a stanovení obsahu tuku v zrnech.
Author: Salvetová, Eva
Advisor: Kramářová, Daniela
Abstract: Pšenice je jednou z nejvíce pěstovaných obilnin ve světě a díky vyššímu obsahu lipidů je významným zdrojem energie a obživy pro obyvatelstvo. Prvním cílem diplomové práce bylo nalézt vhodnou metodu pro stanovení celkového obsahu tuku v pěti vybraných druzích pšenice. Byly proto vyzkoušeny tři metody vhodné pro stanovení tuků. V první metodě byla použita směs chloroformu a methanolu, druhou metodou byla Sxhletova ex-trakce a jako třetí byla testována ISO norma 7302. Nejpřesnější výsledky (v porovnání s deklarovanými hodnotami) byly dosaženy postupem podle metody ISO 7302. Druhá část práce byla zaměřena na zavedení HPLC metody pro stanovení cholecalciferolu. Pomocí standardu byly zjištěny optimální podmínky pro jeho stanovení, které byly při vlnové délce 265 nm a průtoku mobilní faze 0.6 ml.min-1. Retenční čas cholecalciferolu byl za těchto podmínek 6.5 - 6.6 min. Tyto hodnoty byly poté použity při vlastním stanovení cholecalci-ferolu v mléce.
URI: http://hdl.handle.net/10563/12805
Date: 2010-05-19
Availability: Bez omezení
Department: Ústav technologie tuků, tenzidů a kosmetiky
Discipline: Technologie a ekonomika výroby tuků, detergentů a kosmetiky
Grade for thesis and defense: A 15218


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View
salvetová_2010_dp.pdf 2.769Mb PDF View/Open
salvetová_2010_vp.doc 36.5Kb Microsoft Word View/Open
salvetová_2010_op.doc 54Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account