Změny obsahu biogenních aminů v průběhu výroby piva a jeho skladování

DSpace Repository

Language: English čeština 

Změny obsahu biogenních aminů v průběhu výroby piva a jeho skladování

Show simple item record

dc.contributor.advisor Pachlová, Vendula
dc.contributor.author Dušková, Miloslava
dc.date.accessioned 2010-09-07T12:27:29Z
dc.date.available 2010-09-07T12:27:29Z
dc.date.issued 2010-08-25
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/14564
dc.description.abstract Cílem diplomové práce bylo měření obsahu biogenních aminů, diacetylu a sledování vývoje pH piva, od svaření sladiny až po skladování v lahvích. Analýzám byla podrobena piva se stupňovitostí 10° a 11°. Biogenní aminy mohou výrazně negativně ovlivnit barvu eventuelně i chuť piva, ale především mohou u slabších jedinc způsobit vážné zdravotní potíže. Z tohoto hlediska je stanovem maximální obsah v pivu pouze histaminu a to 200mg/kg. Obecně lze říci, že všechny zkoumané šarže obsahovaly 100x méně histaminu než je hranice. Piva s EPM 11° měly o něco vyšší interval obsahu histaminu po filtraci a během skladování než piva s EPM 10°. Diacetyl ve vyšších koncentracích může pivu přidávat máslovou příchuť. Jeho práh vnímatelnosti je O,15mg/l piva.Z devíti zkoumaných šarží pouze dvě velmi překročily práh vnímatelnosti diacetylu v průběhu skladování. U dvou šarží po filtraci obsah diacetylu odpovídal právě hraničmínu obsahu, ale během skladování došlo k výraznému poklesu. cs
dc.format cs
dc.format.extent 2721310 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Pouze v rámci univerzity
dc.subject biogenní aminy cs
dc.subject diacetyl cs
dc.subject pH cs
dc.subject výroba a skladování piva cs
dc.subject pivovarské kvasinky cs
dc.subject biógenic amines en
dc.subject diacethyl en
dc.subject Brewering en
dc.subject brewering yeasts en
dc.title Změny obsahu biogenních aminů v průběhu výroby piva a jeho skladování cs
dc.title.alternative Biogenic amines changes during brewering technology and beer storage en
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Lazárková, Zuzana
dc.date.accepted 2010-09-06
dc.description.abstract-translated The goal of the thesis is the measurement of the content of biogenic amines and diacethyl as well as the monitoring of the pH of beer from mashing to stocking of beer in bottles. Beers with gradation of 10 and 11 degrees were being analyzed. Biogenic amines can affect very negatively the color or prospectively the taste of beer, but first of all they can cause serious health problems to people with weaker physical constitutions. From this point of view the minimal allowed content of histamin is determined at 200mg/kg. In general it can be said that all examined batches contained 100x less histamin than is the limit. After filtration and during stocking the beers with "EPM 10°". In higher concentration can diacethyl add butter flavor to the beer. From nine surveyed batches only two crossed the perception threshold of diacethyl during stocking. After filtration the content of diacethyl correspended to the marginal content in two batches, but during stocking the amount of diacethyl was strongly reduced. en
dc.description.department Ústav biochemie a analýzy potravin cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/196 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Technology, hygiene and economics of food production en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and food technologies en
dc.identifier.stag 15212
dc.date.assigned 2010-01-04
utb.result.grade B


Files in this item

Files Size Format View
dušková_2010_dp.pdfBlocked 2.595Mb PDF View/Open
dušková_2010_vp.doc 38.5Kb Microsoft Word View/Open
dušková_2010_op.doc 44Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account