Použití přírodních barviv pro vybrané výrobky z ovoce

DSpace Repository

Language: English čeština 

Použití přírodních barviv pro vybrané výrobky z ovoce

Show simple item record

dc.contributor.advisor Valášek, Pavel
dc.contributor.author Slanicayová, Magdaléna
dc.date.accessioned 2012-03-09T01:18:22Z
dc.date.available 2012-03-09T01:18:22Z
dc.date.issued 2011-05-19
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/14805
dc.description.abstract Tato práce se zabývá potravinářskými barvivy. Cílem teoretické části je popsat fyzikální aspekty týkající se světla a barev. Teoretická část také popisuje přírodní a syntetická barviva používaná pro barvení potravin v souvislosti se současnou legislativou ČR a EU. Praktická část je vypracována pro potřeby společnosti Linea Nivnice, a.s. Zabývá se náhradou syntetických barviv (omezených současnou legislativou EU) barvivy přírodními. Následně je zkoumána barevná stálost přírodních barviv ve vybraných výrobcích z ovoce. Bylo také provedeno senzorické hodnocení dětské jahodové výživy u neškolených konzumentů. cs
dc.format 112 s. cs
dc.format.extent 4536127 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject světlo cs
dc.subject barva cs
dc.subject barvivo cs
dc.subject přídatná látka cs
dc.subject esarot cs
dc.subject esablaurot cs
dc.subject sirup cs
dc.subject dětská výživa cs
dc.subject trend cs
dc.subject light en
dc.subject color en
dc.subject coloring en
dc.subject additives en
dc.subject esarot en
dc.subject esablaurot en
dc.subject syrup en
dc.subject baby food en
dc.subject trend en
dc.title Použití přírodních barviv pro vybrané výrobky z ovoce cs
dc.title.alternative The Use of Natural Dyes for Selected Fruit Products en
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Ilčík, František
dc.date.accepted 2011-06-01
dc.description.abstract-translated This paper deals with food dyes. The aim of a theoretical part is to describe physical aspects of light and color. The theoretical part also describes natural and synthetic dyes used for coloring foods, with respect to a current legislation of the CR and the EU. The practical part is prepared for the needs of the company Linea Nivnice, a.s. It deals with a replacement of synthetic dyes (restricted by a current EU legislation) by natural dyes. Consequently, color fastness of natural dyes in selected fruit products is examined. It was also subjected to sensory evaluation of child nutrition in strawberry untrained consumers. en
dc.description.department Ústav biochemie a analýzy potravin cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/196 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Technology, Hygiene and Economics of Food Production en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 21591
dc.date.assigned 2011-02-25
utb.result.grade B


Files in this item

Files Size Format View
slanicayová_2011_dp.pdf 4.325Mb PDF View/Open
slanicayová_2011_op.doc 95Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account