Vliv obsahu škrobu na základní technologické ukazatele kvality pšeničné mouky

DSpace Repository

Language: English čeština 

Vliv obsahu škrobu na základní technologické ukazatele kvality pšeničné mouky

Show full item record

No preview available
Title: Vliv obsahu škrobu na základní technologické ukazatele kvality pšeničné mouky
Author: Janíková, Zuzana
Advisor: Dvořáková, Monika
Abstract: Diplomová práce se zabývá vlivem obsahu škrobu na základní technologické ukazatele kvality pšeničné mouky. Teoretická část je věnována charakteristice škrobu, vlastnostem a hodnocení technologické kvality pšeničné mouky, s tím spojené požadavky na kvalitu pšeničné mouky a v neposlední řadě stručně pojednává o vícerozměrných statistických metodách. Praktická část je zaměřena na stanovení vlhkosti, obsahu popele, dusíkatých látek, škrobu a na statistické vyhodnocení těchto parametrů. Vlhkost u vzorků průměrnou hodnotou 13,1 % splňovala požadavky normy, taktéž průměrná hodnota obsahu škrobu 70,0 % splňovala dané požadavky. Obsah dusíkatých látek průměrnou hodnotou 13,3 % však požadavek normy nesplňovala. Bylo také potvrzeno, že druh mouky ovlivňuje obsah škrobu. Nejvyšší pozitivní korelace byla prokázána mezi parametry lepkem a dusíkatými látkami. Jsou to parametry, které spolu úzce souvisejí, protože lepek je směs bílkovin (dusíkatých látek).
URI: http://hdl.handle.net/10563/14814
Date: 2011-05-20
Availability: Bez omezení
Department: Ústav biochemie a analýzy potravin
Discipline: Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin
Grade for thesis and defense: C 22620


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View
janíková_2011_dp.pdf 1.501Mb PDF View/Open
janíková_2011_vp.doc 94Kb Microsoft Word View/Open
janíková_2011_op.doc 96Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account