Faktory virulence bakterie Escherichia coli izolovaných z potravin

DSpace Repository

Language: English čeština 

Faktory virulence bakterie Escherichia coli izolovaných z potravin

Show simple item record

dc.contributor.advisor Holko, Ivan
dc.contributor.author Zimková, Ludmila
dc.date.accessioned 2012-03-09T23:00:45Z
dc.date.available 2012-03-09T23:00:45Z
dc.date.issued 2011-05-30
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/16513
dc.description.abstract Bakalářská práce teoreticky popisuje bakterii Escherichia coli, její výskyt a faktory virulence. V práci jsou definovány patogenní kmeny a mechanismy jejich virulence. Escherichia coli obecně patří mezi mikroorganismy prospěšné, ale právě kmeny disponující faktory virulence jsou potenciálně škodlivé a mohou způsobit i smrtelné infekce. Významná část těchto infekcí pochází z konzumace potravin (verotoxické kmeny). Další část práce je zaměřena na konkrétní onemocnění, které Escherichia coli způsobuje. Nejčastěji se jedná o průjmová onemocnění, sepse, meningitidy a onemocnění močového ústrojí. cs
dc.format 39 cs
dc.format.extent 1879216 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject E. coli cs
dc.subject virulence cs
dc.subject potraviny cs
dc.subject onemocnění cs
dc.subject E. coli en
dc.subject virulence en
dc.subject food en
dc.subject disease en
dc.title Faktory virulence bakterie Escherichia coli izolovaných z potravin cs
dc.title.alternative Virulence factors of Escherichia coli isolated from food en
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Zollerová, Romana
dc.date.accepted 2011-06-13
dc.description.abstract-translated Bachelor's thesis describes the theory of the bacterium Escherichia coli, the occurrence and virulence factors. The paper defined pathogenic strains and their virulence mechanisms. Escherichia coli is generally the beneficial microorganisms, but it just strains possessing virulence factors are potentially harmful and can cause fatal infections. A significant proportion of these infections spread due consumption of food (verotoxin strains). One chapter is focused on a specific disease that causes Escherichia coli. Most often it is a diarrheal disease, sepsis, meningitis and urinary tract infections. en
dc.description.department Ústav technologie a mikrobiologie potravin cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/144 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Chemistry and Food Technologies en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Bc. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 15213
dc.date.assigned 2011-02-11
utb.result.grade D


Files in this item

Files Size Format View
zimková_2011_bp.pdf 1.792Mb PDF View/Open
zimková_2011_vp.doc 91.5Kb Microsoft Word View/Open
zimková_2011_op.doc 95.5Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account