Antibakteriální účinky monoacylglycerolů v podmínkách in vitro a v přírodních ovocných šťávách

Repozitář DSpace/Manakin

Přihlásit se

Jazyk: English čeština 

Antibakteriální účinky monoacylglycerolů v podmínkách in vitro a v přírodních ovocných šťávách

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Antibakteriální účinky monoacylglycerolů v podmínkách in vitro a v přírodních ovocných šťávách
Autor: Butkovičová, Adéla
Vedoucí: Janiš, Rahula
Abstrakt: Zdravý životní styl zahrnuje několik faktorů, mezi které patří i zdravá výživa. Spousta lidí se začíná vracet k pěstování zeleniny a ovoce nebo například k výrobě domácích ovocných šťáv. Trvanlivost u těchto šťáv však není dlouhá a poměrně rychle dochází k jejich kažení, způsobeném řadou mikroorganizmů. Ovocné šťávy obsahují důležité nutriční látky, které jsou však většinou pasterací zničeny. Tato práce se tedy zabývá inhibičními účinky vybraných monoacylglycerolů, které by mohly zabránit kažení nepasterizovaných čerstvých ovocných šťáv a tím prodloužit jejich trvanlivost. I když se monoacyglyceroly hojně využívají v potravinářském průmyslu jako emulgátory, jejich potenciální využití pro inhibici růstu nežádoucích mikroorganizmů v potravinách dosud nebylo dostatečně studováno.
URI: http://hdl.handle.net/10563/17357
Datum: 2011-05-20
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav technologie tuků, tenzidů a kosmetiky
Studijní obor: Technologie a ekonomika výroby tuků, detergentů a kosmetiky
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby: A 22813


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit
butkovičová_2011_dp.pdf 1.244Mb PDF Zobrazit/otevřít
butkovičová_2011_op.doc 97.5Kb Microsoft Word Zobrazit/otevřít

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet