Vliv vnějšího prostředí na produkci histaminu kmenem Enterobacter aerogenes CCM 2531

DSpace Repository

Language: English čeština 

Vliv vnějšího prostředí na produkci histaminu kmenem Enterobacter aerogenes CCM 2531

Show simple item record

dc.contributor.advisor Buňková, Leona
dc.contributor.author Klčovská, Pavlína
dc.date.accessioned 2012-03-11T02:23:01Z
dc.date.available 2012-03-11T02:23:01Z
dc.date.issued 2011-05-09
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/17818
dc.description.abstract Biogenní aminy jsou látky vznikající v potravinách účinkem mikrobiálních enzymů. Vysoké koncentrace biogenních aminů mohou mít negativní vliv na lidské zdraví. Práce se zabývá vlivem vnějších faktorů (vliv aerobního a anaerobního prostředí, vliv přídavku aminokyseliny histidinu o různé koncentraci, vliv teploty, vliv pH, vliv přídavku NaCl a vliv přítomnosti kofaktoru pyridoxal-5-fosfátu), které mohou ovlivňovat dekarboxylázovou aktivitu enterobakterií. Nejvyšší produkce histaminu byla zjištěna v případě, že byl Enterobacter aerogenes CCM 2531 kultivován bez přístupu kyslíku při teplotě 37 °C v bujónu o pH 6 se 2,0 % (w/v) histidinu a 0,005 % (w/v) pyridoxalfosfátu. Dekarboxylázová aktivita byla u tohoto kmene ovlivněna zejména pH, dostupností kyslíku a koncentrací přidané aminokyseliny, ostatní testované faktory měly na produkci histaminu menší vliv. cs
dc.format 60 s. cs
dc.format.extent 1411973 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject biogenní aminy cs
dc.subject histamin cs
dc.subject Enterobacter aerogenes cs
dc.subject biogenic amines en
dc.subject histamine en
dc.subject Enterobacter aerogenes en
dc.title Vliv vnějšího prostředí na produkci histaminu kmenem Enterobacter aerogenes CCM 2531 cs
dc.title.alternative Effect of Some Factors on Histamine Production of Enterobacter Aerogenes CCM 2531 en
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Prodělalová, Jana
dc.date.accepted 2011-06-09
dc.description.abstract-translated Biogenic amines are substances formed in food by enzyme activity. High concentrations of biogenic amines may have negative effect on human health. This dissertation is describing the effect of external factors (aerobic and anaerobic conditions, addition of amino acid-histidine in various concentrations, temperature, pH, addition of NaCl and presence of cofactor-pyridoxal-5-phosphate), which may affect decarboxilating activity of enterobacteria. The highest production of histamine was found in case where Entrobacter aerogenes CCM 2531 was cultivated in anaerobic conditions with temperature of 37 °C on cultivation broth of pH 6 with 2,0 % (w/v) of histidine and 0,005 % (w/v) pyridoxal phosphate. For this strain of bacteria the decarboxylating activity was affected by pH, accessibility of oxygen and by the concentration of added amino acid. The other factors tested affected the production of histamin not as significantly. en
dc.description.department Ústav chemie cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/199 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Chemie potravin a bioaktivních látek cs
dc.thesis.degree-discipline Food Chemistry and Chemistry of Bioactive Substances en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 16319
dc.date.assigned 2011-02-14
utb.result.grade B


Files in this item

Files Size Format View
klčovská_2011_dp.pdf 1.346Mb PDF View/Open
klčovská_2011_vp.doc 93.5Kb Microsoft Word View/Open
klčovská_2011_op.doc 93.5Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account