Vliv tepelné zátěže na základní ukazatele kvality u vybraných potravinářských olejů

DSpace Repository

Language: English čeština 

Vliv tepelné zátěže na základní ukazatele kvality u vybraných potravinářských olejů

Show simple item record

dc.contributor.advisor Kráčmar, Stanislav
dc.contributor.author Bartíková, Iva
dc.date.accessioned 2012-03-11T09:07:54Z
dc.date.available 2012-03-11T09:07:54Z
dc.date.issued 2011-05-20
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/17888
dc.description.abstract V teoretické části řeší diplomová práce problematiku rostlinných tuků a olejů, zejména po stránce jejich úlohy ve výživě člověka. Kromě základních kroků technologie zpracování tuků se zabývá vlivem teplotní zátěže a doby skladování na jejich kvalitu a popisuje stano-vená kvalitativní kriteria (číslo kyselosti a peroxidové číslo). V praktické části vyhodnocuje vliv tepelné zátěže a dlouhodobého skladování na zmíněné ukazatele kvality u různých druhů rostlinných olejů zakoupených v tržní síti. Celkem bylo vyšetřeno 69 vzorků, z toho 49 bylo z rostlinných olejů po smažení bramborových hranolků, 10 čerstvých olejů a 10 olejů po jejich dlouhodobém skladování (60 měsíců). Výsledky měření byly porovnány se stanovenými parametry. cs
dc.format 80 cs
dc.format.extent 15464330 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject rostlinné tuky cs
dc.subject skladování cs
dc.subject fritování cs
dc.subject bramborové hranolky cs
dc.subject kvalitativní vyšetření cs
dc.subject peroxidové číslo cs
dc.subject číslo kyselosti tuku cs
dc.subject vegetable fats en
dc.subject storage en
dc.subject frying en
dc.subject french fries en
dc.subject qualitative tests en
dc.subject peroxide value en
dc.subject acid number of fat en
dc.title Vliv tepelné zátěže na základní ukazatele kvality u vybraných potravinářských olejů cs
dc.title.alternative Effect of the Heat Load on the Basic Quality Indicators of Selected Food Oils en
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Pažout, Vladimír
dc.date.accepted 2011-05-31
dc.description.abstract-translated The theoretical part of the thesis deals with the issue of vegetable fats and oils, particularly in respect to their role in human nutrition. In adition to the basic steps in fat processing technology, it addresses the influence of temperature load and storage time on fat quality, and describes conventional qualitative criteria (acid number and peroxide value). The practical part evaluates the impact of heat stress and long-term storage on the previously defined quality indicators for different types of vegetable oils available on the market. 69 samples were examined in total, of which 49 were from vegetable oils after frying french fries, 10 fresh oils and 10 oils after their long-term storage (60 months). The measurement results were compared with established parameters. en
dc.description.department Ústav biochemie a analýzy potravin cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/196 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Technology, Hygiene and Economics of Food Production en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 21410
dc.date.assigned 2011-02-25
utb.result.grade A


Files in this item

Files Size Format View
bartíková_2011_dp.pdf 14.74Mb PDF View/Open
bartíková_2011_vp.doc 94.5Kb Microsoft Word View/Open
bartíková_2011_op.zip 883.4Kb Unknown View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account