Obsah vybraných syntetických barviv ve zmrzlinách

DSpace Repository

Language: English čeština 

Obsah vybraných syntetických barviv ve zmrzlinách

Show simple item record

dc.contributor.advisor Kráčmar, Stanislav
dc.contributor.author Zahradníková, Eva
dc.date.accessioned 2012-03-11T11:19:46Z
dc.date.available 2012-03-11T11:19:46Z
dc.date.issued 2011-05-20
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/18102
dc.description.abstract Cílem této práce bylo zhodnotit používání některých syntetických barviv při výrobě zmrzliny v zařízeních společného stravování. Použity byly vzorky, odebrané KHS Olomouckého kraje v letech 2008-2010 v zařízeních jim místně příslušících. Byly analyzovány obsahy barviv, pro které je limit stanoven vyhláškou a nepovolená barviva a to metodou vysokoúčinné kapalinové chromatografie. Odebráno bylo 13 vzorků, z nichž tři vzorky nevyhověly, ve dvou případech pro překročení hodnot nejvyššího povoleného množství barviv a v jednom případě pro zjištění přítomnosti barviva ama-rant (E123), které není pro barvení zmrzliny povoleno. cs
dc.format 70 cs
dc.format.extent 2338727 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject přídatné látky cs
dc.subject barviva cs
dc.subject zmrzlina cs
dc.subject alergie cs
dc.subject hyperaktivita cs
dc.subject kapalinová chromatografie cs
dc.subject food additives en
dc.subject food dyes en
dc.subject ice cream en
dc.subject allergies en
dc.subject hyperactivity en
dc.subject liquid chromatography en
dc.title Obsah vybraných syntetických barviv ve zmrzlinách cs
dc.title.alternative Contents of Selected Synthetic Dyes in Ice Creams en
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Vojtíšková, Petra
dc.date.accepted 2011-06-02
dc.description.abstract-translated The aim of this thesis was to evaluate the use of certain synthetic dyes in the process of making ice cream in public eating places. The analysed samples were taken by KHS Olomouckého kraje (Olomouc region hygiene station) in 2008-2010 in local eating places. Amount of dyes limited by regulations and amount of unapproved dyes were analysed using high-performance liquid chromatography. 13 samples were collected, and three of them did not stand the test; two of these because they exceeded the ma-ximum allowed dye amount limit, one because of the presence of amaranth dye (E123), which is not allowed to use for colouring ice cream. en
dc.description.department Ústav biochemie a analýzy potravin cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/196 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Technology, Hygiene and Economics of Food Production en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 21579
dc.date.assigned 2011-02-25
utb.result.grade E


Files in this item

Files Size Format View
zahradníková_2011_dp.pdf 2.230Mb PDF View/Open
zahradníková_2011_vp.doc 95Kb Microsoft Word View/Open
zahradníková_2011_op.doc 97.5Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account