Aromatizovaná dezertní vína a aromatizované dezertní nápoje

DSpace Repository

Login

Language: English čeština 

Aromatizovaná dezertní vína a aromatizované dezertní nápoje

Show full item record

No preview available
Title: Aromatizovaná dezertní vína a aromatizované dezertní nápoje
Author: Václavek, Jiří
Advisor: Fic, Vlastimil
Abstract: Pěstování révy vinné pro účely výroby vína se datuje 6 až 7 tis. let př. n. l. do prostoru Přední Asie. U nás jsou počátky vinařství spojeny s obdobím rozmachu Římské říše, tedy někdy v období 3. století n. l. Historie přidávání bylin do vína sahá do období biblického Jeruzaléma, kde bylo víno s bylinami podáváno i jako lék. Centrem výroby kořeněných vín se stal v 18. a 19. století italský Turín odkud pochází vína vermutového typu. Aromatizovaný vinný nápoj, v souladu s legislativou EU, je sestavován na bázi kořeněného vína. Obsahuje veškeré aromaticky zajímavé složky pocházející z přidávání drog do vína, avšak je profilován jako lehký dezert bez přídavku alkoholu, se sníženým obsahem cukru a bez přídavku vody. Tento nápoj je hodnocen analyticky a senzoricky a zároveň je snaha jej plnohodnotně začlenit do gastronomických soustav jednak jako nápoj k pokrmům ale také jako součást pokrmů přímo při jejich přípravě.
URI: http://hdl.handle.net/10563/18420
Date: 2011-08-18
Availability: Bez omezení
Department: Ústav biochemie a analýzy potravin
Discipline: Technologie a řízení v gastronomii
Grade for thesis and defense: B 20563


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View
václavek_2011_bp.pdf 1.306Mb PDF View/Open
václavek_2011_vp.doc 97Kb Microsoft Word View/Open
václavek_2011_op.pdf 62.51Kb PDF View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account