Biologický účiněk polyfenolů v jedlých květech.

DSpace Repository

Login

Language: English čeština 

Biologický účiněk polyfenolů v jedlých květech.

Show full item record

No preview available
Title: Biologický účiněk polyfenolů v jedlých květech.
Author: Mikésková, Ivana
Advisor: Humpolíček, Petr
Abstract: Polyfenoly a jejich protinádorové účinky jsou studovány po mnoho let. Vykazují řadu biologicky významných funkcí, jako je ochrana proti oxidačnímu stresu a degeneračním onemocněním. Experimentální údaje ukazují, že většina z těchto biologických funkcí může být přičtena jejich antioxidační aktivitě. Cílem diplomové práce bylo sledovat vliv polyfenolů extrahovaných z květů bylin (B. perennis, T. officinale, T. pratensis, C. intybus) na proliferaci buněk. Navíc byl také zkoumán jejich antimikrobiální efekt. Antiproliferační efekt byl vyhodnocen pomocí MTT testu za použití různých koncentrací polyfenolů. Testy byly provedeny pomocí dvou buněčných linií (HaCaT, HepG2). Antimikrobiální efekt byl vyhodnocen pomocí diskové difúzní metody za použití mikroorganismů E. coli, S. aureus, C. albicans a A. niger.
URI: http://hdl.handle.net/10563/21724
Date: 2012-02-01
Availability: Bez omezení
Department: Ústav technologie potravin
Discipline: Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View
mikésková_2012_dp.pdf 1.861Mb PDF View/Open
mikésková_2012_vp.doc 96Kb Microsoft Word View/Open
mikésková_2012_op.doc 99Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account