Textura tavených sýrů s různou koncentrací alginátu sodného

DSpace Repository

Login

Language: English čeština 

Textura tavených sýrů s různou koncentrací alginátu sodného

Show full item record

No preview available
Title: Textura tavených sýrů s různou koncentrací alginátu sodného
Author: Mynarčíková, Lucie
Advisor: Nagyová, Gabriela
Abstract: Cílem této práce bylo sledovat vliv přídavku různých koncentrací alginátu sodného na texturní vlastnosti, pH a sušinu tavených sýrů. Byly vyrobeny modelové vzorky tavených sýrů s přídavkem alginátu sodného v koncentraci 0,05 - 1,00 % w/w s koncentračním krokem 0,05 %. Vyroben byl také kontrolní vzorek bez alginátu sodného. Tyto vzorky byly skladovány 30 dní při teplotě 6 °C. Hodnoty tvrdosti, kohezivnosti, relativní lepivosti, pH a sušiny byly stanoveny po 1, 7 a 30 dnech skladování. Výsledky ukázaly, že se s rostoucí koncentrací alginátu sodného a délkou skladování tvrdost tavených sýrů zvyšuje. Kohezivnost a relativní lepivost se s výše uvedenými faktory významně nemění. Rovněž hodnoty pH nejsou měnící se koncentrací a dobou skladování ovlivněny.
URI: http://hdl.handle.net/10563/22297
Date: 2012-02-01
Availability: Bez omezení
Department: Ústav technologie potravin
Discipline: Chemie a technologie potravin


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View
mynarčíková_2012_bp.pdf 1.568Mb PDF View/Open
mynarčíková_2012_vp.doc 93.5Kb Microsoft Word View/Open
mynarčíková_2012_op.doc 96Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account