Slazená kondenzovaná smetana z pohledu kontaminace koliformními bakteriemi

DSpace Repository

Login

Language: English čeština 

Slazená kondenzovaná smetana z pohledu kontaminace koliformními bakteriemi

Show full item record

No preview available
Title: Slazená kondenzovaná smetana z pohledu kontaminace koliformními bakteriemi
Author: Rybenský, Michal
Advisor: Lovasová, Jaroslava
Abstract: Předložená bakalářská práce je věnována sledování koliformních bakterií ve slazené kondenzované smetaně. Část teoretická je zaměřena na výskyt koliformních bakterií v potravinářském průmyslu, zejména v mlékárenství. Je zde popsána technologie výroby zahuštěné kondenzované smetany ?Jesenka?. Část praktická se zabývá sledováním životaschopnosti koliformních bakterií ? Escherichia coli a En. aerogenes, naočkovaných do zahuštěné slazené smetany. Pokles těchto bakterií ve výrobku je dán nepříznivými životními podmínkami ? vysoký osmotický tlak vzniklý přídavkem cukru a zahuštěním výrobku a dále anaerobní prostředí v tubách. Koliformní bakterie ve vzorku č. 1 a č. 2 byly stanoveny kultivační metodou na živné půdě Chromocult. Výsledky byly graficky znázorněny. Z grafů vyplývá, že nejprve došlo k rychlému poklesu koliformních bakterií, následně k částečnému přizpůsobení danému prostředí a zpomalení úbytku až po úplné vymizení těchto bakterií z výrobku.
URI: http://hdl.handle.net/10563/22998
Date: 2012-01-06
Availability: Bez omezení
Department: Ústav analýzy a chemie potravin
Discipline: Chemie a technologie potravin


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View
rybenský_2012_bp.pdf 2.101Mb PDF View/Open
rybenský_2012_vp.doc 94Kb Microsoft Word View/Open
rybenský_2012_op.doc 95.5Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account