Brand management v průmyslu rychlého občerstvení: kulturní perspektiva brandingových strategií firem a chování spotřebitelů v České republice a Ghaně

DSpace Repository

Language: English čeština 

Brand management v průmyslu rychlého občerstvení: kulturní perspektiva brandingových strategií firem a chování spotřebitelů v České republice a Ghaně

Show simple item record

dc.contributor.advisor Chovancová, Miloslava
dc.contributor.author Asamoah, Emmanuel Selase
dc.date.accessioned 2013-10-09T15:39:30Z
dc.date.available 2013-10-09T15:39:30Z
dc.date.issued 2009-09-10
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/23273
dc.description.abstract Kulturní hodnoty jsou důležitými aspekty osobnosti spotřebitelů. Poněvadž se podniky stávají stále více a více globálními, kulturní rozdíly mezi spotřebiteli hrají v rozvoji účinných marketingových a brandingových strategií významnou roli. Hlavním cílem této disertační práce je vytvoření modelu strategie budování značky v průmyslu rychlého občerstvení napříč kulturami. Výzkum se rovněž zabývá různými brandingovými strategiemi používanými podniky průmyslu rychlého občerstvení v České republice a Ghaně. Dále je zkoumáno chování spotřebitelů obou zemí vůči značkám a restauracím rychlého občerstvení. Ve výzkumu jsou použity jak kvalitativní, tak kvantitativní metody; pro získání dat byl proveden primární výzkum a bylo rovněž využito sekundárních zdrojů dat. Nalezená zjištění tohoto výzkumu nejsou přínosná jenom pro teorii, ale pomohou manažerům porozumět složitostem spojeným s řízením značek rychlého občerstvení v rozdílně uspořádaných kulturách. Manažerské implikace spočívají v tom, že konkurenceschopnost podniku souvisí přímo se schopností podniku porozumět významné roli, kterou v rozhodování spotřebitele hrají jeho individuální preference i jeho kultura. Aby společnost rychlého občerstvení dosáhla úspěchu na spotřebitelském trhu, neměla by se soustředit pouze na své interní činnosti, ale musí také chápat, a svým marketingovým a brandingovým aktivitám vštěpovat specifické kulturní proměnné. cs
dc.format 95
dc.format.extent 3049416 bytes
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso en
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně cs
dc.rights Bez omezení cs
dc.subject značka cs
dc.subject marketingový mix cs
dc.subject kultura cs
dc.subject rychlé občerstvení cs
dc.subject chování spotřebitele cs
dc.subject brandingové strategie cs
dc.subject brand en
dc.subject marketing mix en
dc.subject culture en
dc.subject fast food en
dc.subject consumer behaviour en
dc.subject branding strategies en
dc.title Brand management v průmyslu rychlého občerstvení: kulturní perspektiva brandingových strategií firem a chování spotřebitelů v České republice a Ghaně cs
dc.title.alternative Brand management in the fast food industry: a cultural perspective of the branding strategies of firms, and the behaviour of consumers in the Czech Republic and Ghana en
dc.type disertační práce cs
dc.contributor.referee Jašek, Roman
dc.contributor.referee Štefko, Róbert
dc.date.accepted 2012-06-21
dc.description.abstract-translated Cultural values are important aspects of the self of consumers. As businesses have become more and more global, the cultural differences among consumers play an important role in the development of effective marketing and branding strategies. The main objective of this research is to create a model for cross cultural branding strategy in the fast food industry. Also, the research explores the different branding strategies used by fast food enterprises in the Czech Republic and Ghana. Furthermore, it examines the behaviour of consumers towards fast food brands and outlets in the two countries. In this research, both the qualitative and quantitative methods were adopted and primary and secondary data collection methods were used in gathering information. The finding from this research does not only add to theory, but also, it will help managers to understand the intricacies involved in managing fast food brands in different cultural settings. The managerial implication is that, the competitive ability of a company is directly related to its ability to understand the significant role individual preferences as well as culture plays in consumer decisions making. Thus, for a fast food firm to be successful in consumer markets, they do not have to concentrate only on their internal activities, but also, they must understand and inculcate specific cultural variables into their marketing and branding activities. en
dc.description.department Ústav managementu a marketingu cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/215 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Management a ekonomika cs
dc.thesis.degree-discipline Management and economics en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta managementu a ekonomiky cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Management and Economics en
dc.thesis.degree-name Ph.D.
dc.thesis.degree-program Ekonomika a management cs
dc.thesis.degree-program Economics and Management en
dc.identifier.stag 28309
dc.date.submitted 2012-04-30


Files in this item

Files Size Format View
asamoah_2012_dp.pdf 2.908Mb PDF View/Open
asamoah_2012_vp.pdf 40.18Kb PDF View/Open
asamoah_2012_op.doc 53.5Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account