Příprava a antimikrobní účinky emulzí netradičních rostlinných olejů

DSpace Repository

Login

Language: English čeština 

Příprava a antimikrobní účinky emulzí netradičních rostlinných olejů

Show full item record

No preview available
Title: Příprava a antimikrobní účinky emulzí netradičních rostlinných olejů
Author: Mikulcová, Veronika
Advisor: Buňková, Leona
Abstract: Tato práce popisuje přípravu stabilních emulzí tvořených olejem z hroznových jader v disperzním prostředí mléka za přítomnosti různých emulgátorů. K charakterizaci připravených emulzí byla použita fotonová korelační spektroskopie (PCS), přičemž sledované parametry představovala velikost a distribuce částic. V další části práce byly připravené emulze hroznového oleje a také neředěný olej testovány vůči vybraným potravinářsky významným bakteriím. Bylo zjištěno, že neředěný olej z hroznových jader stejně jako jeho emulze stabilizované lecitinem a Tweenem 80 neměly antimikrobní účinek na sledované mikroorganizmy. Inhibiční účinky na gramnegativní i grampozitivní bakterie byly zaznamenány pouze u emulzí obsahujících jako emulgátor monokaprylin. Výsledky této práce proto naznačují, že olej z hroznových jader není vhodný pro konzervaci potravin.
URI: http://hdl.handle.net/10563/24255
Date: 2013-02-11
Availability: Bez omezení
Department: Ústav technologie tuků, tenzidů a kosmetiky
Discipline: Technologie a ekonomika výroby tuků, detergentů a kosmetiky


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View
mikulcová_2013_dp.pdf 1.942Mb PDF View/Open
mikulcová_2013_vp.pdf 174.7Kb PDF View/Open
mikulcová_2013_op.doc 96.5Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account