Příprava vybraných emulzních systémů pomocí homogenizéru Ultra-turrax

DSpace Repository

Language: English čeština 

Příprava vybraných emulzních systémů pomocí homogenizéru Ultra-turrax

Show simple item record

dc.contributor.advisor Vltavská, Pavlína
dc.contributor.author Vavřínová, Markéta
dc.date.accessioned 2013-10-11T15:16:51Z
dc.date.available 2013-10-11T15:16:51Z
dc.date.issued 2013-02-11
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/24271
dc.description.abstract Tato diplomová práce je zaměřena na přípravu emulzí typu olej ve vodě (O/V) za pomocí vysokorychlostního homogenizačního zařízení Ultra-turrax při 13 400 ot./min. po dobu 20 minut. Pro přípravu emulzí byl zvolen způsob studené emulzifikace, neboli metoda přípravy pomocí systému dvou emulgátorů. Během přípravy byl měněn procentuální obsah systému emulgátorů, HLB hodnota, poměr olejové a vodné fáze a následně i skladovací teploty. U všech připravených emulzí bylo ve stanovených časových intervalech prováděno jak vizuální hodnocení, tak i měření velikosti částic na přístroji Zeta Sizer a hodnocení mikroskopické. Bylo zjištěno, že nejstabilnější byly emulze s 3% obsahem emulgátorů, HLB hodnotě systému 10,5, popř. 11 a poměrem O/V = 3/97, popř. 5/95, které byly skladovány při 25 °C. cs
dc.format 90 s. cs
dc.format.extent 2141921 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject emulze cs
dc.subject Ultra-turrax cs
dc.subject HLB hodnota cs
dc.subject stabilita cs
dc.subject velikost částic cs
dc.subject Emulsion en
dc.subject Ultra-turrax en
dc.subject Stability en
dc.subject Particle size en
dc.title Příprava vybraných emulzních systémů pomocí homogenizéru Ultra-turrax cs
dc.title.alternative Preparation of Selected Emulsion Systems Using Homogenizer Ultra-turrax en
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Ševčíková, Petra
dc.date.accepted 2013-06-03
dc.description.abstract-translated This diploma thesis is focused on a preparation of emulsions of oil in water (O/W) for high-speed homogenization using the Ultra-turrax at 13 400 rev./min. for 20 minutes period. Cold emulsification method (2 emulsifiers system method) was selected to prepare emulsions. Percentage content of emulsifiers of HLB value, the ratio of oil and water phase and conse-quently the storage temperature, were changed during the preparation. All emulsions were prepared at specified time intervals both performed visual evaluation and the measurement of particle size on the device Zeta Sizer and microscopic evaluation. There were found that the stable emulsion contains 3% emulsifier, an HLB value of 10.5, or 11 and the ratio of O / W = 3 / 97 or 5 / 95, that were stored at 25 °C. en
dc.description.department Ústav technologie tuků, tenzidů a kosmetiky cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/205 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Technologie a ekonomika výroby tuků, detergentů a kosmetiky cs
dc.thesis.degree-discipline Technology and Economics of Fat, Detergent and Cosmetics Production en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 30949
utb.result.grade A
dc.date.submitted 2013-05-24


Files in this item

Files Size Format View
vavřínová_2013_dp.pdf 2.042Mb PDF View/Open
vavřínová_2013_vp.doc 94Kb Microsoft Word View/Open
vavřínová_2013_op.doc 98Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account