Antioxidační aktivita česneku

DSpace Repository

Language: English čeština 

Antioxidační aktivita česneku

Show simple item record

dc.contributor.advisor Sumczynski, Daniela
dc.contributor.author Kodovská, Barbora
dc.date.accessioned 2013-10-12T18:07:42Z
dc.date.available 2013-10-12T18:07:42Z
dc.date.issued 2013-01-16
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/24673
dc.description.abstract Diplomová práce je zaměřena na antioxidační aktivitu česneku. Je zde přehled chemických látek s důrazem na látky působící antioxidačně ? sirné sloučeniny (S-allylmerkaptocystein, ajoen, S-allylcystein), fenolické sloučeniny (flavonoidy), vitamin C a selen. Dále jsou po-psány jiné biologicky aktivní látky ? sloučeniny fytoncidního charakteru (allicin, alliin, me-tiin), enzymy (především alliináza), aminokyseliny, další minerální látky či vitaminy. V experimentální části byla spektrofotometricky stanovena antioxidační aktivita čerstvého a lyofilizovaného česneku pomocí metod ABTS a DPPH. cs
dc.format 82 s., přílohy 3s. cs
dc.format.extent 3072639 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject česnek cs
dc.subject antioxidační aktivita cs
dc.subject spektrofotometrie cs
dc.subject DPPH cs
dc.subject ABTS cs
dc.subject garlic en
dc.subject antioxidant aktivity en
dc.subject ABTS en
dc.subject DPPH en
dc.title Antioxidační aktivita česneku cs
dc.title.alternative Antioxidant Activity of Garlic en
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Severová, Marta
dc.date.accepted 2013-06-10
dc.description.abstract-translated The thesis is focused on the antioxidant activity of garlic. There is a survey of chemical substances with emphasis on the active antioxidant substances ? sulfur compounds (S-allylmercaptocystein, ajoene, S-allylcystein), phenolic compounds (flavonoids), vitamin C and selenium. The following describes the other biologically active agents ? a fytoncides compound (allicin, alliin, metiin), enzymes (particularly alliináza), amino acids, and the other minerals or vitamins. In the experimental part the antioxidant activity of fresh garlic and freeze-dried using ABTS and DPPH methods was spectrophotometrically established. en
dc.description.department Ústav technologie potravin cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/19585 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Technology, Hygiene and Economics of Food Production en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 30741
utb.result.grade A
dc.date.submitted 2013-05-02


Files in this item

Files Size Format View
kodovská_2013_dp.pdf 2.930Mb PDF View/Open
kodovská_2013_vp.doc 95Kb Microsoft Word View/Open
kodovská_2013_op.doc 94.5Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account