Dekarboxylázová aktivita bakterií izolovaných z moravských vín

DSpace Repository

Language: English čeština 

Dekarboxylázová aktivita bakterií izolovaných z moravských vín

Show full item record

No preview available
Title: Dekarboxylázová aktivita bakterií izolovaných z moravských vín
Author: Foltýnová, Zdeňka
Advisor: Buňková, Leona
Abstract: Diplomová práce se zabývá dekarboxylázovou aktivitou bakterií izolovaných z moravských vín. V teoretické části je stručně představena technologie výroby vína a popsány mikroorganizmy, které se uplatňují v rámci technologie výroby, nebo které mohou mít neblahý vliv na výsledný produkt. Dále jsou charakterizovány biogenní aminy, jejich roz-dělení, vznik, výskyt a význam pro lidský organizmus. V praktické části byl proveden skríning 145 kmenů bakterií vyizolovaných z vín z pěti odrůd (Frankovka, Ariana, Cerason, Mi-5-70 a Cabernet Sauvignon) na jejich dekarboxylázovou aktivitu. Na základě získaných výsledků byl založen experiment s kmenem vykazujícím nejvyšší dekarboxylázovou aktivitu a byla sledována produkce biogenních aminů v závislosti na zvolených faktorech (pH, teplota, přídavek cukru).
URI: http://hdl.handle.net/10563/28150
Date: 2014-02-10
Availability: Bez omezení
Department: Ústav analýzy a chemie potravin
Discipline: Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin
Grade for thesis and defense: A 33631


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View
foltýnová_2014_dp.pdf 4.419Mb PDF View/Open
foltýnová_2014_vp.doc 73.70Kb Microsoft Word View/Open
foltýnová_2014_op.doc 95.5Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account