Analýza senzoricky aktivních látek bylin

DSpace Repository

Login

Language: English čeština 

Analýza senzoricky aktivních látek bylin

Show full item record

No preview available
Title: Analýza senzoricky aktivních látek bylin
Author: Stonawská, Barbara
Advisor: Škrovánková, Soňa
Abstract: V bakalářské práci jsou charakterizovány senzoricky aktivní látky obsažené v bylinách a metody jejich stanovení. K nejdůležitějším senzoricky aktivním látkám se řadí látky vonné (především terpenické uhlovodíky, aldehydy a ketony), chuťové látky (látky sladké, slané, kyselé, hořké a trpké) a barviva (karotenoidní, flavonoidní a chlorofylová barviva). Dále jsou popsány metody izolace a identifikace těchto látek z bylin. K izolačním metodám se řadí především extrakční a destilační metody, k metodám stanovení pak různé spektro-metrické metody (spektrofotometrie, IR) a především chromatografické techniky (kapali-nová chromatografie, plynová chromatografie) s využitím různé detekce (UV, MS, FID). Bylo také charakterizováno sedm bylin (dobromysl, heřmánek, levandule, máta, šalvěj, rozmarýna, třezalka a tymián), vyznačujících se vysokým obsahem senzoricky aktivních látek (především vonných látek obsažených v silici).
URI: http://hdl.handle.net/10563/2998
Date: 2007-06-01
Availability: Bez omezení
Department: Ústav potravinářského inženýrství
Discipline: Chemie a technologie potravin
Grade for thesis and defense: A


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View
stonawská_2007_bp.pdf 1.070Mb PDF View/Open
stonawská_2007_vp.doc 46.5Kb Microsoft Word View/Open
stonawská_2007_op.doc 37.5Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account