Analýza senzoricky aktivních látek bylin

DSpace Repository

Language: English čeština 

Analýza senzoricky aktivních látek bylin

Show simple item record

dc.contributor.advisor Škrovánková, Soňa
dc.contributor.author Stonawská, Barbara
dc.date.accessioned 2010-07-14T20:30:06Z
dc.date.available 2010-07-14T20:30:06Z
dc.date.issued 2007-06-01
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/2998
dc.description.abstract V bakalářské práci jsou charakterizovány senzoricky aktivní látky obsažené v bylinách a metody jejich stanovení. K nejdůležitějším senzoricky aktivním látkám se řadí látky vonné (především terpenické uhlovodíky, aldehydy a ketony), chuťové látky (látky sladké, slané, kyselé, hořké a trpké) a barviva (karotenoidní, flavonoidní a chlorofylová barviva). Dále jsou popsány metody izolace a identifikace těchto látek z bylin. K izolačním metodám se řadí především extrakční a destilační metody, k metodám stanovení pak různé spektro-metrické metody (spektrofotometrie, IR) a především chromatografické techniky (kapali-nová chromatografie, plynová chromatografie) s využitím různé detekce (UV, MS, FID). Bylo také charakterizováno sedm bylin (dobromysl, heřmánek, levandule, máta, šalvěj, rozmarýna, třezalka a tymián), vyznačujících se vysokým obsahem senzoricky aktivních látek (především vonných látek obsažených v silici). cs
dc.format 58 s. cs
dc.format.extent 1122451 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject Byliny cs
dc.subject senzoricky aktivní látky cs
dc.subject izolace cs
dc.subject chromatografické metody cs
dc.subject HPLC cs
dc.subject GC cs
dc.subject spektrometrické metody cs
dc.subject Herbs en
dc.subject sensory active substances en
dc.subject isolation en
dc.subject spectrometric methods en
dc.subject chromatographic tech-nicques en
dc.subject HPLC en
dc.subject GC en
dc.title Analýza senzoricky aktivních látek bylin cs
dc.title.alternative Analysis of herbal sensory active substances en
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Valášek, Pavel
dc.date.accepted 2007-06-25
dc.description.abstract-translated In the thesis there are sensory active substances in herbs and methods for their determinati-on characterized. The most important sensory active substances are odorants (especialy turpentine hydrocarbons, aldehydes and ketones), taste substances (sweet, acid, bitter and astringent substances) and colorants (carotenoids, flavonoids and chlorophyllous dyes). There are also described methods of isolation and identification of these substance in herbs. For isolation are useful extraction and distillation methods, for determination - various spectrometric methods (spectrophotometry, IR) and especially chromatographic techniques (liquid chromatography, gas chromatography) with various detectors (UV, MS, FID). There is also characterized seven herbs (oregano, chamomile, lavender, mint, sage, rosema-ry and thyme) chracterized by high content of sensory active substances (espacialy odorants of essential oil). en
dc.description.department Ústav potravinářského inženýrství cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/142 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Chemistry and food technologies en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Bc. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and food technologies en
dc.identifier.stag 5430
dc.date.assigned 2007-01-08
utb.result.grade A


Files in this item

Files Size Format View
stonawská_2007_bp.pdf 1.070Mb PDF View/Open
stonawská_2007_vp.doc 46.5Kb Microsoft Word View/Open
stonawská_2007_op.doc 37.5Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account